C0vid-19 terus menular, pemilik rumah tersentuh hati baca mesej jujur penyewa sebelum bagi tawaran tak disangka-sangka!

PERINTAH Kawalan Pergerakan yang diperkenalkan Isnin lalu mem4ksa ramai individu untuk bekerja dari rumah sehingga 31 Mac ini demi mengekang penularan wab4k C0vid-19.

Namun, ada juga yang bernasib malang apabila tidak dibayar gaji sepanjang tempoh itu, tak kurang juga yang terkesan akib4t penutupan sementara syarikat mereka.

Tular di Facebook paparan WhatsApp seorang lelaki yang memohon penangguhan bayaran sewa bilik memandangkan syarikat tempat dia bekerja berhenti beroperasi sepanjang tempoh perintah berkenaan sekali gus menjejaskan mata pencariannya.

“Salam Tuan Zarul saya minta maaf sangat-sangat dan meminta jasa baik Tuan Zarul untuk penangguhan pembayaran sewa bilik pada hujung bulan Mac 2020 ini.

“Ini disebabkan company saya kerja tutup 18 Mac sehingga 31 Mac 2020, jadi saya hilang punca mata pencarian keluarga saya tuan,” tulis lelaki itu.

Dia berjanji untuk berikhtiar dan mencari jalan demi melunaskan bayaran berkenaan secepat mungkin.

Antara komen netizen di Facebook.

Memahami saat getir dihadapi pemuda itu serta seluruh rakyat Malaysia yang lain, pemilik rumah berkenaan yang dikenali sebagai Tuan Zarul turut memberi kelonggaran kepadanya.

It’s OK tuan, janji tuan dah berusaha serta dah maklumkan saya pasal masalah tuan awal-awal.

“Dan bulan ni tuan bayar ikut mana tuan mampu je seikhlas hati tuan. RM10 pun saya terima.

Syarikat tempat pemuda itu bekerja berhenti beroperasi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan sehingga 31 Mac ini.

“Semoga Allah permudahkan urusan tuan untuk menanggung keluarga mak ayah di kampung.

“Doakan supaya Allah permudahkan juga urusan saya ya, InsyaAllah saya senang semua orang sekeliling saya juga saya akan pastikan mereka senang,” tulis Zarul membalas WhatsApp pemuda itu.

Posting yang dikongsi di grup Facebook Rumah/Bilik Sewa Kuala Lumpur Dan Selangor itu sehingga kini menerima hampir 1,000 tanda suka.

 

Dan bulan ni tuan bayar ikut mana tuan mampu je seikhlas hati tuan. RM10 pun saya terima.

TUAN ZARUL

PEMILIK RUMAH

Malah, ramai pelayar Facebook turut memberi komen pujian kepada pemilik rumah berkenaan atas keprihatinannya.

“Alhamdulillah. Nasib baik tuan rumah baik hati. Kalau tuan rumah saya dulu. Nauzubillah.

“Alhamdulillah kalau dapat tuan rumah yang memahami ni, kira besyukurlah.

Paparan skrin yang tular di Facebook.

“Alhamdulillah semoga melimpah ruah rezeki tuan rumah ni.

“Amin. Kita permudahkan urusan orang, Tuhan balas lebih dari tu,” tulis beberapa netizen.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Keramat Viral

Sumber: mstar



Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*