“Kluster baru virvs di Sarawak” – 3 Beranak Men!nggal Dunia, Berj4ngkit Dengan Ahli Keluarga Pulang Dari Itali

Menurut  Menteri Kesihatan Dr Adham Baba, setakat jam 12 tengah hari semalam Malaysia mencatatkan jumlah keseluruhan k3s C0vid-19 sebanyak 2,031 k3s. 

Terbaru, Malaysia mencatatkan satu lagi kem4tian menjadikan jumlah k3s kem4tian akib4t C0vid-19 di negara ini sebanyak 24 k3s.

Setakat ini, Sarawak dilap0rkan mencatatkan 85 k3s p0sitif C0vid-19 dan 5 kem4tian. Menurut Awani, 3 daripada 5 kem4tian itu adalah anak beranak dari Kuching dan mereka dipercayai telah dij4ngkiti k3s import dari Itali.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sarawak Datuk Seri Dr Sim Kui Hian berkata individu pertama yang dij4ngkiti dalam keluarga itu bagaimanapun masih hidup. Pes4kit itu yang kembali dari Itali telah diuji p0sitif dan sehingga kini kesihatannya terus dipantau.

Pes4kit (pulang) dari Itali yang mana tiga anggota keluarga meningg4l dunia. Individu pertama yang dij4ngkiti masih hidup tetapi ibu dan dua beradik meningg4l dunia.”

Tiga beranak yang meningg4l dunia itu adalah:

  • Ibu – Meningg4l dunia pada 18 Mac 2020
  • Anak perempuan – Meningg4l dunia pada 21 Mac 2020
  • Anak lelaki – Meningg4l dunia pada 23 Mac 2020

Dr Sim juga berkata kesemua k3s C0vid-19 di Sarawak kini adalah k3s import di mana terdapat kluster baru virvs melibatkan rakyat Sarawak yang kembali dari Belanda dan Scotland.

Disebabkan itu, beliau merayu kepada orang ramai untuk patuh kepada segala arahan dan saranan kerajaan dalam usaha untuk memutuskan rantaian C0vid-19.

Seseorang itu mungkin tidak ada gej4la tetapi mereka boleh menyeb4rkan virvs kepada ramai orang.”

Justeru, masyarakat kita harus mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan dan duduk di rumah.”

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Kredit: Lobak Merah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*