‘Tolong Mana Yang Mampu’- Isteri Atu Zero Jahit Pelindung Kepala & Kaki Buat Kakitangan H0spital

Sejak berlakunya peningkatan k3s w4bak C0vid-19 di Malaysia, peralatan perub4tan seperti Peralatan Perlindungan Diri (PPE) serta beberapa keperluan lain dilap0rkan tidak mencukupi. Perkara tersebut dikongsikan isteri kepada pelawak terkenal iaitu Atu Zero.

Menurut Shafeeqa Johari, ada seorang wanita telah memuat naik satu posting di mana dia memerlukan tukang jahit untuk membantunya menjahit pelindung kepala dan kasut. Sebagai individu yang mempunyai kemahiran dalam bidang menjahit, Shafeeqa sukarela ingin membantu wanita tersebut.

Tolong saya cari kakak ni


Selepas melihat posting Nurul Izwani, Shafeeqa tertarik memberikan bantuan dengan menjahit kesemua peralatan pelindungan kepala dan kaki. Isteri Atu Zero ini juga berjaya mendapatkan nombor telefon H0spital Shah Alam yang memerlukan khidmat tukang jahit.

Tambahnya, walaupun dia tidak mampu menyumbangkan puluhan ribu ringgit, dia masih mampu bagi seluruh tenanganya untuk membantu mereka yang memerlukan. Di samping itu, dia merupakan seorang suri rumah sepenuh masa yang boleh menjahit. Shafeeqa turut berkongsi kekangannya untuk mendapatkan fabric yang diperlukan.

Bukan nak jual

 

View this post on Instagram

 

Minta tolong… skrg kilang ni tutup beroperasi… jadi sy nk minta tolong siapa yg ad direct contact atau yg ada jual fabrics ni murah2. Warna biru shj.. kita bukan nak jual ya… nk edarkan kat hospital2 sbb stock running low. Kesian nurse biasa jahit manusia, kene jahit cap pulak… kita sama2 lah berganding bahu tolong menolong… klo hospital shah alam perlukan 200pcs, satu malaysia ada berapa hospital… kilang pula tutup… yg ada mesin jahit lurus cukup untuk tolong jahit cap ni…. yg ad pemikiran untuk business tu boleh renang jauh2.. laut itu luas… g keluarkan sanitizer… face sheild pon sgt diperlukan… buat diy pon dah cukup membantu. Kepada yg nk menghulurkan bantuan kewangan bli kain ni, boleh direct pm sy… terima kasih….

A post shared by Shafeeqa Johari (@shafeeqajohari) on

VIDE0:


Seiring dengan Perintah Kawalan Pergerakan, kebanyakan kilang telah menutup operasi mereka. Shafeeqa berharap mana-mana individu yang boleh membantu dapat memberikan pertolongan dengan segera agar beban para petugas di h0spital dapat diringankan.

Dia juga yakin, jika masing-masing tolong-menolong di antara satu sama lain, semua masalah dapat dipermudahkan bahkan w4bak yang melanda dapat dihapuskan. Video jururawat yang secara sukarela menjahit di h0spital turut dikongsikan Shafeeqa di akaun Instagramnya.

Sumber: Shafeeqa Johari / Ohbulan

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*