‘Bukan Seperti Yang Dikhabarkan Di Berita’ – Lelaki Ini Tepis D4kwaan China Bebas C0vid-19

W4bak C0vid-19 yang sebelum ini dikenali sebagai C0ronavirvs bermula dari negara China. China merupakan negara yang pertama di dunia melap0rkan berkenaan w4bak ini sebelum ianya merebak hampir ke seluruh pelusuk dunia. Sebelum ini terdapat berita yang mendakwa bahawa negara China telah berjaya mencatat sifar k3s terbaru C0vid-19. Dikatakan mereka telah berjaya membendung w4bak ini dari merebak.

Walau bagaimanapun, seorang pengguna Facebook Siti Zarina, berkata bahawa maklumat berkenaan adalah paIsu. Hal ini kerana dia mempunyai sepupu yang menetap di China dan sepupunya memberitahu bahawa masih ada pes4kit di sana. Warganegara China masih dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) seperti di Malaysia.

Tiada k3s baru dicatatkan di China

Sebelum ini, laporan South China Morning Post, telah menyatakan bahawa tiada k3s baru dicatakan di seluruh China. Menurut Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan China, sebanya 70420 ddaripada 80928 individu yang dilaporkan p0sitif C0vid-19 telah pulih sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, ramai mempersoalkan ketepatan data yang dikeluarkan China yang menyebabkan kekeliruan kerana kerap menukar kriteria diagnosis. Selain itu, pengamal perubatan di China dna luar negara turut mempersoalkan sama ada Beijing menyembunyikan graf epidemik.

China bukan seperti dikhabarkan

Walaupun dikhabarkan k3s C0vid-19 di China semakin pulih, semua rakyatnya masih dalam perintah PKP. Ramai lagi pes4kit yang belum pulih di h0spital. W4bak tersebut turut menular ke beberapa daerah yang lain. Rakyat China tidak dibenarkan bercakap sesama mereka, hanya boleh ke kedai beli barang keperluan dan terus pulang. Mereka wajib mandi setelah keluar dari rumah bagi menangani w4bak ini. Masih belum penawar untuk C0vid-19, justeru itu ramai mengambil langkah berjaga-jaga dengan tidak keluar dari rumah. W4bak ini mengambil masa yang lama untuk kembali pulih.

Sumber: South China Morning Post Siti Zarina / Ohbulan

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*