Kucing peliharaan disahkan p0sitif C0vid-19, selepas berj4ngkit dari pemiliknya

Seorang wanita telah menj4ngkiti kucingnya dengan K0ronavirvs, dedah pihak kesihatan Belgium hari ini.

Ketua Peny4kit Berj4ngkit di Institut Kesihatan Negara, Steven van Gucht dalam sidang media memberitahu, virvs itu ditemui dalam haiwan peliharaan tersebut.

“Kucing itu tinggal bersama pemiliknya, yang mula menunjukkan simpt0m-simpt0m gejala virvs berkenaan seminggu sebelum kucing itu,” katanya.

K3s itu merupakan laporan k3s pertama kucing dij4ngkiti k0ronavirvs di Belgium dan sebelum ini Hong Kong melaporkan dua ekor anjing peliharaan juga didapati p0sitif C0vid-19.

Bagaimanapun Steven berkata, k3s itu merupakan kes terpencil.

“Kucing itu mengalami cirit-birit, munt4h dan mengalami kesukaran untuk bern4fas. Para penyelidik menemui virvs dalam najis kucing tersebut.

“Kami mahu menekankan bahawa k3s ini adalah k3s terpencil. Tambahan, dalam k3s ini kita bercakap mengenai pemindahan (virvs) dari manusia ke haiwan, bukan sebaliknya.

“Tiada petunjuk bahawa ini adalah perkara biasa. Risiko pemindahan (virvs) haiwan ke manusia adalah sangat kecil,” katanya.

Sementara itu dalam kenyataan terkini pihak kesihatan Belgium berkata,tiada bukti bahawa virvs dari haiwan peliharaan berpindah ke manusia atau haiwan peliharaan lain.

Justeru, semua pemilik membawa haiwan peliharaan mereka ke klinik untuk pemeriksaan sekiranya haiwan mereka menunjukkan simpt0m-simpt0m k0ronavirvs.

Sementara itu, bagi individu yang disyaki p0sitif C0VID-19 adalah dinasihatkan untuk menjarakkan diri dengan haiwan peliharaan, termasuk tidak menyentuhnya.

Sumber: Daily Mail / thereporter.my

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*