Lima Lelaki Dit4han Ingkar PKP. Bila Diperiksa, Ada Sorang Warga Emas Dan Kant0i Kegiatan Mereka Buat

Kemaman, lima lelaki termasuk seorang warga emas, bukan setakat ingkar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) malah tidak menghormati Ramadan apabila ditangkap bersama dua mangkuk mi segera dan kopi panas.

Lebih mem4lukan, mereka yang berusia antara 57 hingga 66 tahun turut bermain jvdi daun terup pada s3erbuan di pondok di kawasan sekitar Jalan Air Putih, Kampung Dadong di sini, 4 petang semalam.

Ketua Polis Daerah Kemaman Superintendan Hanyan Ramlan berkata, anggota yang melakukan pemantauan COVlD-19 menerima maklumat mengenai kehadiran lima lelaki di pondok itu.

” Anggota yang tiba di pondok yang terletak di belakang sebuah rumah mendapati, kelima-lima individu itu sedang bermain jvdi daun terup.

” Pemeriksaan terhadap mereka tidak menemui barangan mencurigakan.

” Kami bagaimanapun mendapati ada dua mangkuk mi segera dan segelas air kopi di lantai pondok berkenaan,” katanya.

Menurut beliau lagi, ketika disoal si4sat, mereka gagal memberikan alasan munasabah mengenai tujuan mereka berkumpul di pondok tersebut.

Hanyan berkata, mereka dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kemaman untuk tindakan lanjut.

Kes disi4sat mengikut Peraturan 6(1), Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyak1t Berjangk1t (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jngkitan) 2020 dan Sksyen 269 Kanun Kesksaan iaitu perbuatan cuai yang mungkin merebakkan jangk1itan apa-apa penyak1it.

Kemaman catat pesalah PKP paling tinggi

Sementara itu, Kemaman mencatat jumlah tangkapan ingk4r perintah kawalan pergerakan (PKP) paling tinggi di Terengganu apabila 52 orang dit4han berdasarkan artikel dikeluarkan pada 6 April lalu.

Ketua Polis Terengganu Datuk Roslee Chik berkata, polis menahan seramai 141 individu kerana mengingkari perintah berkenaan sejak dilaksanakan 18 Mac lalu.

” Selain di Kemaman, daerah Kuala Terengganu mencatat jumlah tangkapan seramai 34 orang diikuti Besut (20), Dungun (18), Marang (15), Setiu (2) dan Hulu Terengganu kekal dengan tiada sebarang tangkapan,” katanya.

Menurutnya, orang ramai di seluruh negeri itu hendaklah terus memberi kerjasama mematuhi arahan kerajaan supaya duduk di rumah dan keluar jika ada urusan mustahak.

” Hanya dengan berada di rumah sahaja cara untuk putuskan rantaian penul4ran Cov1id-19 ini.

” Jadi orang ramai wajib patuh dengan perintah ini jika mahu serangan wab4k ini berakhir,” katanya.

Pesalah PKP tak masuk daftar jnayah

Dalam pada itu, mereka yang didapati bersalah mengingkari Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tidak direkodkan dalam daftar jnayah.

Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador ketika dihubungi Bernama mengesahkan nama pesalah PKP tidak dimasukkan dalam sistem rekod jen4yah Polis Diraja Malaysia.

” Pesalah PKP tidak direkodkan dalam daftar jnayah,” katanya ringkas ketika diminta mengulas sama ada pesalah PKP akan mempunyai rekod jen4yah selepas ditahan.

Beliau berkata, meskipun nama tidak direkodkan, ia bukanlah ‘tiket’ untuk orang ramai ingkar PKP yang dilaksanakan bagi mengekang penul4ran COVlD-19.

” Orang ramai perlu patuh PKP, hukuman dan penjara terhadap mereka yang ingkar PKP amat meme3ritkan,” katanya.

Hari ini, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, 683 individu dit4han atas kesalahan ingkar PKP semalam dengan jumlah t4ngkapan kumulatif ingkar PKP sehingga 29 April adalah seramai 22,432 individu.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : https://lamanhiburan.pw/ Media Viral

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*