“Habis Tertutup Pintu Rezeki Dia” LeIaki Ini Lu4h Rasa KesaI Ada SegeIintir Yg Tidak Senang Dengan Peniaga Kecilan

Umum mengetahui, sejak 18 Mac lalu, negara telah memperkenalkan langkah Per1ntah Kawalan Pergerakan bagi mengek4ng penul4ran wab4k c0v1d19 di negara kita.

Oleh yang demikian, banyak kegiatan yang biasa dilakukan sebelum ini terp4ksa dihentikan. Tidak terIepas, aktiviti perniagaan yang dilakukan secara kecil-kecilan.

Justeru, g0Iongan ini sememangnya terjej4s mata pencarian mereka. Ini menyebabkan ada yang melakukan aktiviti perniagaan secara kecil-kecilan ini di kawasan rumah. Hanya kerana demi mendapatkan sedikit rez3ki untuk teruskan hdup.

Namun begitu, menerusi apa yang dik0ngsikan oleh indvidu ini membuat sebahagian ntizen berasa ger4m.

Baca di bawah.

Janganlah buat m4in perasa4n orang. Rezeki orang tu berlainan, usah jadi nila di setiap baIang susu. Aku tak faham dan sed1h apa yang aku hadapi nie.

Walaupun kau rasa kau dah jalankan tanggvngj4wab sebagai “her0 rakyat” tapi kau sed4r tak kau tutup rezeki orang. Selama nie pernah kau tahu keadaan dia?

Kau tak tahu keadaan dia macam mana kan? Sebab kau tak pernah ambil tahu pun. Apa yang kau tahu diri kau sorang je seIamat.

Sedihnya.

Terjadi depan mata, Jiran aku hiIang mata pencarian kerana PKP, dia peniaga pasar malam. Akur dengan keadaan maka jiran aku nie mula berniaga dari rumah je.

Ambil order samada orang datang rumah ambil atau dia buat delivery. Tapi m4langnya, aktiviti perniagaannya tu terhaIang sebab ada sorang jiran nie buat advan.

Mengatakan jiran aku nie berniaga membuatkan orang tak jaga jarak, ramai crowd bagai. Ya Tuhan, aku sendiri salah seorang pelanggan. Takdelah ramai mana, dalam satu masa dalam 5 orang macam tu.

Semuanya jaga jarak, pakai mask. Semua tahu aturan. Takde pulak duk semb4ng melepak. Tapi itulah, sak1t mata agaknya.

Maka terhentilah pern1agaanya kerana telah diberi am4ran pihak majlis dan p0lis. Bila jadi macam nie, ramailah ger4m nak tahu si polan mana yang buat ani4ya macam nie.

Jiran aku terus langsung hiIang punca pencarian nie. Perasan dia mencari bantuan bantuan yang ada untuk terus tidak berIapar. Kasih4n pada isteri dan anak anaknya.

Ada jugalah dalam taman nie menghulur bantuan pada dia. Bantu sesama kita kan. Itu pun kita semua bantu sekadar mampu. Memasing pun struggIe juga.

Akh1rnya boc0r siapa punya adu4n. Yeah, dia seorang pejawat awam. M4af bukan aku nak burvkkan penjawat awam. Tapi kerana dia nie r0saklah nama penjawat awam.

Dia pernah bagitau seron0k pkp tak de kerja apa pun, gaji masuk macam biasa. Dapat perlepasan itu ini. Bukan cikgu, jadi memang takde lah pening kena buat kelas online.

Seorang penjawat awam disalah satu jabatan yang memang takde kerja apa perlu dibuat. Hanya g0yang kaki sahaja katanya.

Siapa je tak terasa hatii?

Kau duduk relax dapat gaji hujung bulan,

Jiran sorang hrapkan gaji dari jualan yang dibuat.

Tapi kau nak jaga “kesel4matan” kononnya, akh1rnya jiran kau tu terpksa message orang sana sini minta bantuan.

Ada kau fikir?

Yang kau tahu mel3nting dalam group sebab cadangan pot0ng gaji penjawat awam. Kemain kau kuat l4ntang bersuara kononnya tiada hak kacau penjawat awam. Semua orang susah kau cakap.

Tapi kau tak sedar semua orang tahu keadaan kau dan apa kau dah buat. Sampai hilang mata pencarian jiran kau pun kau tak nampak. Entahlah aku hilang kata.

Janganlah s4lahkan kami kalau kami bersetuju penjawat awam harus dipotong gaji.

Sebab orang macam kau lah mer0sakkan nama penjawat awam lainnya. Kalau ikut hati nak ajer ser4ng rumah kau. Mentang mentang rumah besar sedikit, kedudukan kewangan oke. Kau action dengan kejiranan kau.

Sampaikan orang nak berniaga dalam group taman pun takutt takvt. Sebabnya kena report juga tak memasal.

Takpelah. Moga kau diberi kesed4ran nanti. Harap lepas nie jagalah per4saan kami semua. Hdup berjiran nie hdup bermasyarakat. Bantu membantu. Bukan saling d3ngki m3ndengk1.

Hmm. Rasa tak terluah lagi nie. Banyak betul rasa nak cakap tapi terungk4p.

Sabarlah wahai hati.

Sumber FB Saiful Bahari

 

Kata seorang ntizen, “Errrmmmm, entah la, lsu ni macam takde penghvjung. Saya juga seorg penjawat awam. Work from home. Rasa macam nak pec4h kepaIa. Dengan bos wasap tiap tiap hari. pukul 12.30 malam pon wasap. subuh subuh hari pon wasap. memang str3ss. Sampai tahap rasa nak mel4lak pon ada.”

“Tapi fikir tanggvngjwab, dan fikir keberkatan gaji tu, buat juga. Kadang kadang bila ada kawan yang kerja swasta, yang tiba tiba takde gaji wasap nak pinjam duit. Tak sampai hati nak cakap tak boleh t0Iong. kita faham keadaan sekarang ini”.

Letak diri kat tempat orang lain

“Kadang kadang, kita kene letakkan diri kita kat tempat orang lain. Jangan simply dan judge orang lain. Kita tak rasa kes3ngsaraan orang lain. Tak semua penjawat awam tu br3ngsek. Tapi tu la, sebab seorang dua m4nusia keladak macam ni. TerpaIit semua orang kena” tambah seorang lagi ntizen.

“Kakyong pun penjawat awam. Dipanggil kerja bila perlu, ye memang ser0nok duduk saja ada gaji. Tapi itu bukan aIasan kita nak tutup pintu rezeki orang lain. J4hat sangat macam tu. Pergi la m4rah dia ramai ramai. Macam la esok lusa dia tak perlukan jiran” ujar seorang ntizen.

Kesimpulannya, tidak semua itu bernas1b baik macam kita. Oleh itu, bertimbang rasalah dan saling bantu antara satu sama lain.

Difahamkan, hari ini PM ada sampaikan yang banyak perniagaan telah dibenarkan ber0perasi. Moga keadaan ini memberikan sedikit kelegaan buat ramai dari kita.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: b.daily.com/Gempak Online

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*