Macau Scam: Harta Alif Syukri Dis1ta SPRM, Datin Shahida Cerita Apa Sebenarnya Berlaku

MALAYSIA: Kuala Lumpur: “Aset-aset tidak disita. Saya masih boleh guna kereta milik saya seperti biasa dan ia tak dirampas,” kata Datin Seri Nur Shahida Mohd Rashid yang juga isteri usahawan kosmetik popular, Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman.

Ia bagi mengulas berita dua peguamnya yang merayu Suruhanjaya Pencegahan Rasvah Malaysia (SPRM) melepaskan aset-aset milik Aliff dan Shahida yang dibekukan sebelum ini apabila dikatakan terbabit dengan sind1ket Mac4u Sc4m.

Dalam kiriman video itu, Shahida berkata, mereka memberi kerjasama dengan SPRM dan aset-asetnya tidak dis1ta.

“Mungkin SRPM merasakan kami ada kaitan. Jadi, mereka ke rumah kami dan siasat. Mereka ambillah apa-apa benda yang mereka perlukan dan alhamdulillah, selepas disi4sat kami tiada kena-mengena dan tiada kaitan,” katanya.

Bagaimanapun, Aliff ketika dihubungi enggan mengulas perkara itu.

Dalam masa sama, Aliff menerusi Instagram Story memuat naik video menjelaskan tindakan akan diambil terhadap sesiapa yang menyebarkan fitn4h.

“Semua benda yang membabitkan fitn4h dan penyebaran berita palsu, saya akan ambil tindakan,” katanya.

Sebelum ini, ada laporan mengatakan dua peguam usahawan selebriti, Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman merayu Suruhanjaya Pencegahan Rasvah Malaysia (SPRM) supaya melepaskan aset-aset yang telah dibekukan badan penguat kuasa undang-undang itu sebelum ini.

Menerusi sepucuk surat yang ditujukan kepada Ketua Pengarah SPRM, Datuk Seri Azam Baki, kedua-dua peguam berkenaan, Hasshahari Johari Mawi dan Mohd Tajuddin Abdul Razak memohon agar aset milik Aliff dan isterinya, Nur Shahida Mohd Rashid yang dirampas dan dis1ta pada 1 Oktober lepas dilepaskan.

Aliff Syukri telah menafikan d4kwaan beliau terbabit dalam kes pen1puan Mac4u Sc4m.Beliau sebaliknya memberitahu sentiasa berusaha mencari rezeki halal selain membantu mereka yang terjejas ekonomi akib4t Cooviid-19.

Selebriti kontr0versi itu meminta orang ramai agar tidak membuat tudvhan melulu ke atas perniagaan yang did4kwanya diusahakan secara halal.

Kredit: HMETRO/MalaysiaGazette

Aliff Syukri Minta SPRM Lepaskan Aset, Nafi Terlibat M4cau Sc4m

Sebelum ini, Memetik laporan Malaysia Gazette, dua peguam usahawan kosmetik Datuk Seri Aliff Syukri merayu Suruhanjaya Pencegahan R4suah Malaysia (SPRM) melepaskan aset-aset yang telah dibekukan badan penguat kuasa itu sebelum ini.

Menerusi sepucuk surat yang ditujukan kepada Ketua Pengarah SPRM, Datuk Seri Azam Baki, memohon agar aset milik Aliff dan isterinya, Datin Nur Shahida yang dirampas dan dis1ta pada 1 Oktober lalu dilepaskan.

Difahamkan, kedua-kedua peguam itu dilantik bagi urusan-urusan hal ehwal perundangan yang berkaitan dengan Aliff dan isterinya.

Berdasarkan maklumat dalam surat berkenaan, permohonan pelepasan aset-aset itu dibuat menurut peruntukan Seksyen 44(1) Akta Penggubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keg4nasan (Akta 613).

Terdahulu, Aliff menafikan d4kwaan dia terbabit dalam kes pen1puan Mac4u Sc4m. Aliff memberitahu sentiasa berusaha mencari rezeki halal selain membantu mereka yang terjejas ekonomi akib4t Cooviid-19.

Dalam pada itu, Aliff turut meminta orang ramai agar tidak membuat tudvhan melulu terhadap perniagaan yang did4kwanya diusahakan secara halal.

Sebelum ini, SPRM membekukan lebih RM80 juta daripada 730 akaun bank dan m3nyita wang tunai berjumlah RM5 juta berhubung pengubahan wang yang turut mengaitkan beberapa selebriti.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: Rentas Asia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*