Kisah ‘Bawa Jen4zah Guna Kereta Dari KL ke Bera’… Anak Saudara Arw4h Jelaskan Kejadian Sebenar

SAYU kisah waris yang sanggup membawa pulang jen4zah seorang lelaki berusia 52 tahun dari Kuala Lumpur ke Bera, Pahang pada minggu lalu menaiki kereta dengan cara membaringkan kerusi hadapan kerana tidak mampu membayar sewa van jen4zah.

Rancangan itu bagaimanapun tidak diteruskan apabila Skuad Pengurusan Jen4zah Malaysia (SPJM) membantu menguruskan jen4zah sehingga selamat dikebumikan, dan segala kos ditanggung skuad tersebut.

Namun, kisah jenazah lelaki yang men1nggal dunia akib4t komplikasi j4ntung yang dikongsikan oleh Pengerusi Eksekutif SPJM, Muhammad Rafieudin Zainal Rasid menimbulkan pelbagai reaksi.

Susulan laporan mStar mengenai perkongsian Muhammad Rafieudin atau lebih dikenali sebagai Ustaz Rafie pada Selasa, salah seorang waris kepada arw4h tampil memberikan penjelasan lanjut berhubung perkara yang berlaku.

Wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Nurul itu berkata, dia merupakan anak saudara kepada arw4h dan hadir ke sebuah hospital dekat Kuala Lumpur, minggu lalu bagi pengurusan jen4zah.

Anggota SPJM (kanan) menguruskan jen4zah dengan segala kos pengurusan ditanggung oleh SPJM.

Menurut Nurul, pada hari bapa saudaranya men1nggal dunia, isteri arw4h yang menetap di Kuala Lumpur dalam keadaan p4nik dan sedih di atas pemergian suaminya.

“Isteri arwah kurang berkemampuan, berniaga secara kecil-kecilan. Ketika kejadian, isteri arw4h dalam keadaan sedih dan p4nik, tambahan pula tiada keluarga lain ketika itu.

“Namun, isteri arwah kemudian mendapatkan nasihat daripada bapa saudaranya sendiri untuk mendapatkan bantuan SPJM yang selama ini menguruskan jen4zah secara percuma menerusi sumbangan orang ramai,” katanya kepada mStar.

Nurul berkata, bapa saudaranya tidak bekerja selepas jatuh sakit seminggu sebelum dijemput Ilahi dan meninggalkan seorang balu serta seorang anak lelaki berusia 14 tahun.

Saya akui terlambat semasa tiba di hospital kerana bapa saudara kepada isteri arwah terlebih dahulu mendapatkan bantuan SPJM untuk menguruskan jen4zah

NURUL

Nurul mengakui terdapat kenyataan mengenai ‘bawa balik jen4zah ke kampung dengan kereta dengan cara baringkan tempat duduk hadapan’ yang dikeluarkan oleh seseorang, namun dia enggan mengulas lanjut mengenai individu tersebut.

Dia yang menetap di Semenyih, Selangor menjelaskan bahawa kenyataan tersebut mengakib4tkan isteri arw4h mendengarnya dalam keadaan panik.

Bagaimanapun, Nurul menegaskan bahawa keluarga di sebelah arw4h termasuk adik-beradik arw4h sebenarnya mampu untuk menanggung segala kos pengurusan jen4zah.

“Jadi, saya bergegas ke hospital untuk membantu menyelesaikan urusan jen4zah bagi pihak keluarga sebelah arw4h.

“Namun, saya akui terlambat semasa tiba di hospital kerana bapa saudara kepada isteri arw4h terlebih dahulu mendapatkan bantuan SPJM untuk menguruskan jen4zah.

Jenazah dibawa masuk ke dalam van SPJM untuk dihantar ke Bera

“Pada awalnya, saya tidak tahu pengurusan jen4zah yang dilakukan oleh SPJM adalah percuma di atas sumbangan orang ramai, untuk golongan yang memerlukan dan kurang berkemampuan,” ujar ibu kepada seorang anak itu.

Sehubungan itu, Nurul berkata, dia mewakili keluarganya amat bersyukur dan berterima kasih SPJM kerana membantu mempermudahkan segala urusan sehingga jen4zah selamat dikebumikan di Bera.

“Terima kasih kepada Skuad Pengurusan Jen4zah Malaysia yang membantu menguruskan jen4zah arw4h. Saya juga bagi pihak keluarga arw4h mohon orang ramai untuk sedekahkan Al-Fatihah buat arw4h dan mendoakan agar r0h arw4h dicucvri rahmat dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman.

“Bagi pihak keluarga arwah, kami merancang untuk memberikan sumbangan kepada Skuad Pengurusan Jen4zah Malaysia dengan harapan sumbangan itu dapat dimanfaatkan kepada waris jen4zah lain yang susah dan kurang berkemampuan pada masa akan datang,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*