Selepas Alha Alfa, Safiey Ilias Pula Kena Petik

Warganet hari ini heboh berteka-teki siapakah sahawan kosmetik bergelar Datuk Seri yang ditah4n bersama lima yang lain.

Menurut Timbalan Ketua Polis Selangor Datuk Arjunaidi Mohamed, pada 10 November lalu, sekitar 4.30 petang, Jabatan S1asatan J3nayah Nark0ti1k (JSJN) IPK Selangor bersama Bahagian S1asatan J3nayah Nark0tik Daerah Serdang meny3rbu lokasi terbabit.

Tinjuan di laman Facebook mendapati rata-rata warganet mula membuat pelbagai spekulasi dimana cuba meneka siapa gerangan usahawan kosmetik tersebut dengan menggunakan ‘hint-hint’ diberikan.

Gara-gara pen4hanan seorang usahawan kosmetik yang disy4ki terb4bit sindik3t penyelvdupan barang terlarang meth4mphetamine, beberapa individu turut terk3san.

Antara yang terp4lit adalah usahawan kosmetik yang juga jurusolek popular, Datuk Alha Alfa.

Menerusi satu posting di Instagramnya, Alha men4afikan dakw4an berkenaan.

“Allahuakhbar agak-agaklah, hvru h4ra saya dibuatnya. Jangan la senang-senang nak f-itnah macam ni.

“Kesi4nlah mak ayah saya, adik beradik saya. Jangan lah nak call atau WhatsApp saya sampai macam ni sekali.

“Bukan saya, saya sedang seronok-seronok balik kerja dan ada kat rumah. Tolong jangan telefon dan sebagainya. Ri-mas saya,” katanya.

Selain Alha, antara yang men4fikan dakwaan tersebut adalah Safiey Ilias.

Safiey juga turut membuat penjelasan menerusi satu posting di Instagram.

“Bukan kereta Mustang ratu lah yang kene s-ita sebab jual ddah tu.

“Korang ni lah, asyik mustang kene si-ta je ratu k3na. Hari tu ratu ditu-duh sc4mmer sebab kete mustang ratu kena s-ita.

“Padahal bukan kete ratu, ni kes lain pulak. Apa s4lah syinta,” katanya.

Untuk rekod, Selasa lalu, polis telah men4han lima rakan sej3nayah termasuk seorang usahawan kosmetik selepas disy4ki terbabit dengan sindik3t penyelvdupan d4dah meth4mphetamine rentas negara dalam dua serbvan di sekitar Taman Serdang Perdana, Seri Kembangan, Serdang, Selangor.

Dalam serbvan pertama, polis men4ngkap dua beradik lelaki warga tempatan berumur 25 tahun dan 31 tahun yang menaiki sebuah kereta Ford Mustang di tepi jalan di lokasi terbabit.

Hasil pemeriksaan ke atas kenderaan itu, polis berjaya merampas 120 bungkusan teh cina mengandungi bahan disyaki d4dah meth4mphetamine dengan anggaran berat 126.85 kilogram dan nilai r4mpasan dianggarkan bernilai RM5 juta.

Semua t4ngkapan dit4han r3man selama tujuh hari mulai 11 November hingga 17 November depan.

Beli Ford Mustang daftar atas nama isteri

” Polis turut mermpas sebuah kenderaan Ford Mustang dianggarkan bernilai RM500,000 yang didaftarkan di atas nama isteri kepada suspk kedua,” katanya dalam sidang media di IPK Selangor, hari ini.

Arjunaidi berkata, siasatan mendapati suspk seorang usahawan kosmetik di Kelantan dan menggunakan gelaran ‘Datuk Seri’, manakala adiknya seorang anggota tentera berpangkat biasa dan bertugas di Kuala Lumpur.

” Pada kad perniagaan suspk pertama, menyatakan dia ‘Datuk Seri’ tetapi semakan mendapati namanya tiada. Kemungkinan dia menggunakan gelaran itu secara tidak sah, polis masih lagi menyiasat.

” Kedua-dua suspk tidak mempunyai rekod j3nayah lampau dan ujian saringan urin nega’4tif,” katanya.

Susulan t4ngkapan itu, katanya, polis berjaya menahan tiga lagi suspk membabitkan dua warga tempatan dan seorang warga Indonesia berumur lingkungan 32 hingga 43 tahun.

” Ketiga-tiga yang tidak bekerja itu adalah orang tengah bagi urusan jual beli da-dah terbabit.

” Saringan awal polis terhadap ketiga-tiga suspk pos1tif ddah meth4mphetamine malah dua daripada suspk mempunyai rekod jnayah lmpau dalam kes da-dah dan jnayah.

” Polis turut mer4mpas tiga kenderaan Nissan Almera, kereta MPV Toyota Innova dan kereta Honda HRV serta wang tunai berjumlah RM3,000 yang mana keseluruhan s1itaan bernilai RM158,000,” katanya.

Beliau berkata, sindiket ddah yang dipercayai beroperasi lebih lima bulan itu dipercayai menjadikan negara ini sebagai transit sebelum diedarkan ke negara jiran.

” Sindiket ini dipercayai menyeludup da-dah ini dari negara jiran di utara negara, seterusnya dibawa melalui pantai timur ke pantai barat.

” Berdasarkan risikan dan juga siasatan yang dibuat terdapat kemungkinan destinasi seterusnya adalah sebuah negara jiran yang lain, bermakna bukan untuk pasaran tempatan,” katanya.

Katanya, seorang daripada suspk yang ditahan dipercayai dalang sindiket terbabit dan si1asatan masih diteruskan.

” Semua tangkapan ditahan reman selama tujuh hari mulai 11 November hingga 17 November depan.

” Kes disiasat mengikut Sksyen 39B Akta Da-dah Berb4haya 1952,” katanya.

Semua tangkapan dit4han r3man selama tujuh hari mulai 11 November hingga 17 November dan kes disiasat mengikut Sksyen 39B Akta Da-dah Berb4haya 1952.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : http://trendingsangat.pw/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*