Penduduk Halang Ambulans & Gunting Kain Kafan

Jika di Malaysia, kalau seseorang itu meninggal akibat COV1D 19, jangankan kata orang kampung, family dia pun tak boleh nak dekat dengan jen4zah. Hanya mampu tengok jen4zah ditanam daripada jauh sahaja.

Tapi lain pula ceritanya di Indonesia, menurut Tribunnews, sekumpulan penduduk telah menghalang kereta ambulans yang sedang membawa peti may4t jen4zah COV1D 19 gara-gara mereka tidak percaya may4t tersebut telah disolatkan. 

Yang paling buat admin terkejut, penduduk-penduduk ni kiranya ‘berani m4ti’ lah juga apabila mereka telah mencungkil peti may4t tersebut dan menggunting kain kafan demi untuk periksa sama ada betul atau tidak may4t terbabit telah disolatkan.

Petugas kesihatan sudah tunjuk video may4t disolatkan 

Demi untuk meyakinkan penduduk, petugas kesihatan yang membawa may4t itu telah menunjukkan video mereka melakukan solat jen4zah ke atas may4t tersebut. Malah mereka juga siap tunjuk surat hasil swab COV1D 19 terhadap jen4zah berkenaan.

Tapi nampaknya apa saja yang dilakukan petugas kesihatan masih tak dapat buat penduduk di situ percaya. Adoi payah macam ni. 

Menurut laporan, tiga individu yang cuba merampas may4t tersebut telah ditahan pihak polis atas perbuatan mereka. Mereka juga katanya telah melanggar undang-undang kuarantin yang ditetapkan kerajaan Indonesia.

Berdasarkan sias4tan, ketiga-tiga orang yang membuat kacau itu merupakan ahli keluarga arw4h dan pencungkil serta gunting telah dirampas daripada mereka.

Mereka juga katanya telah menghasut dan membuat provokasi terhadap penduduk setempat untuk menghalang ambulans dan mengambil jen4zah secara paksa saat kenderaan tersebut tiba di rumah may4t.

Adui macam-macam hal ye. Tak takut ke ramai-ramai berkumpul tu kena COV1D 19? 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : Lobak Merah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*