Kehilangan permata yang besar buat negara, Doktor ini pergi menghadap ilahi akib4t keletihan mer4wat psakit covid

CYBERJAYA – Seorang petugas barisan hadapan meninggal dunia selepas beberapa hari diraw4t of hospital selepas pengsan ketika bertugas melawan Cov1d-19.

Berdasar satu perkongsian oleh Skuad Pengurusan Jen4zah Malaysia (SPJM), Allahy4rham Dr Ali Noor Hassan yang juga ahli skuad tersebut men1nggal dunia akib4t keletihan.

“Sebelum men1nggal dunia, rakannya sempat merakamkan gambar terakhir beliau yang sangat keletihan.

“Beliau jatuh sakit kerana beban kerja terlalu penat dan letih, selain kekurangan masa untuk beristirehat setelah bertugas of barisan hadapan Kementerian Kesihatan menangani Cov1d-19. Beliau tertidur ketika bertugas dan pengsan,” katanya dalam satu hantaran dalam laman Facebook miliknya.

Menurut SPRM lagi, selain bertugas sebagai doctor perubatan, Allahy4rham juga actif dalam kerja-kerja dakwah dan pernah menyertai perhimpunan Jemaah Tabligh di Beaufort, Sabah.

Setiap kali Ijtimak besar jemaah table of Sabah, Dr Ali akan datang dari Selangor berkhidmat secara sukarela sebagai petugas perub4tan bagi peserta ijtimak.

“Sekali lagi SPJM kehilangan seorang ahli yang begitu komited berkhidmat untuk ummah selepas pemergian Pengerusi SPJM Kedah, Allahy4rham Habibullah pada Jumaat lepas.

“Semoga Allah SWT menerima segala amal kebajikan beliau in mengampuni segala dosanya yang lampau. Salam takziah buat ahli keluarganya”, ujarnya.-MT

Kes positif Cov1d-19 dijangka menu run dua minggu lagi

Kuala Lumpur: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menjangkakan kes baharu positif Cov1d-19 akan menurun dalam tempoh dua minggu lagi.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kes positif Cov1d-19 meningkat ketika ini disebabkan jangkitan dalam tempoh dua minggu sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 2.0 dilaksanakan.

Katanya, kadar kebolehjangkitan atau R naught (RO) kini adalah 1.2 dan jangkaan kes menurun selepas RO menurun kepada 1.1.

“Kalau lihat unjuran kita jangka minggu ketiga February akan mendapat kes harian sebanyak 5,000 kes manakala minggu ketiga Mac 8,000 kes.

“Kes laporkan hari ini kerana lendesahan v1rus dalam tempoh 14 hari. Impak PKP kali ini akan dilihat dalam tempoh dua minggu kes penurunan kes,” katanya dalam sidang media harian Cov1d-19 di Putrajaya, hari ini.

Beliau berkata, KKM juga akan membuat penilaian lanjut sama ada PKP 2.0 akan dilanjutkan lagi selepas tempoh dua minggu tamat 26 January ini.

Katanya, sector economic yang dibuka dalam PKP 2.0 juga akan dinilai agar seimbang dan berkemungkinan ia lebih ketat berbanding sebelum ini.

Sumber Hmetro

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : https://mediabawang.net/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*