Anak Tak Sengaja Rakam Bapa Makan Nasi Tanpa Lauk, Tapi Jawapan Si Bapa Undang Sayu

Tak semua di antara kita mempunyai kehidupan yang senang, duduk di rumah yang selesa dan makanan cukup terhidang atas meja. Ada yang terpaksa bercatu makanan dan memberi yang terbaik buat anak mereka, sedangkan mereka sendiri makan nasi kosong tanpa lauk.

Itulah yang dipaparkan dalam satu video TikTok yang viral baru-baru ini. Video tersebut kemudian dikongsikan @Nis_Ross di Twitter yang sebak melihat kehidupan seorang bapa dan anak ini yang serba kekurangan.

“Papa makan nasi tak ada lauk?”

Video TikTok tersebut memaparkan seorang anak yang memberitahu bahawa dia baru saja makan nasi selepas si bapa membelikan lauk buatnya.

Apabila si anak menjenguk apa yang bapanya sedang makan, si anak kemudian terkejut dan bertanya mengapa bapanya makan nasi tanpa lauk pula?

Si bapa selepas itu dilihat sedaya upaya cuba menyembunyikan dirinya daripada dirakam anak dan menjawab dia makan nasi dengan lauk walaupun jelas kelihatan pinggan tersebut hanya berisi nasi tanpa sebarang lauk. Aduhai sedih

Video itu telah mendapat perhatian netizen yang sangat bersimpati dengan nasib anak beranak ini. Malah ada juga di kalangan netizen berkongsi video lain anak beranak tersebut yang kelihatan sangat bahagia walaupun hidup dalam kesus4han.

“Dia delete video sebab ada yang t0xic cakap dirancang”

Sebaik saja video tersebut viral, netizen katanya telah mengec4m individu terbabit dengan anaknya yang dikatakan sengaja merancang adegan tersebut untuk meminta simpati orang ramai.

Walau bagaimanapun, Nisa yang berkongsi video lelaki berkenaan di Twitter berpendapat kejadian tersebut benar-benar berlaku dan dua beranak itu hanya mahu berkongsi kehidupan seharian mereka di media sosial.

Menerusi info yang diterimanya juga, lelaki terbabit dan anaknya tinggal di Kuala Nerus, Terengganu dan bersama netizen lain juga berhajat untuk memberi sumbangan kepada keluarga itu.

“Kami pilih doa lagi daripada duit”

Sedar dirinya menjadi sebutan orang ramai, lelaki berkenaan kemudian memuat naik video baru di TikTok bagi menjelaskan keadaan dirinya.

Menurutnya, dia telah menerima pelbagai mesej dari ‘sahabat-sahabat’ (rakan di media sosial) yang mahu menghulurkan bantuan dan sumbangan buat dirinya.

Walau bagaimanapun lelaki ini memilih untuk menerima doa daripada netizen semua lebih lagi dari wang sumbangan yang ingin diberikan.

Allahu sebak min tengok video abang ni dengan anaknya. Semoga urusan hidup mereka dipermudahkan. Amin

Hargai kasih sayang dan peng0rbanan seorang ayah

Ayah adalah seorang insan yang sangat bermakna, tanpa ayah siapalah kita didunia ini. Tanpa ayah kita tidak akan lahir ke dunia ini. Ayah adalah sesosok badan yang sanggup berjuang mencari rezeki untuk keluarga dan untuk membesarkan anak-anak.

Kita haruslah menghormati ayah dan menghargainya. Jangan sesekali melukakan hati dan perasaannya. Walaupun ibu lebih utama, tetapi ayah juga memainkan peranan yang besar dalam mendidik anak-anak supaya menjadi insan yang berguna dan berpendidikan.

Dalam al-Quran terdapat banyak dalil-dalil yang menjelaskan bahawa kita sewajarnya menghormati kedua ibubapa. Surah al-Nisa’ ayat 4:36, Allah berfirman: “dan hendaklah kamu beribadat kepada Allah dan janganlah kamu sekutukan Dia dengan sesuatu apa jua, dan hendaklah kamu berbuat baik kepada kedua ibubapa”.

Ayat ini jelas menunjukkan bahawa Allah perintahkan umatnya supaya berbuat baik kepada ibubapa dengan perintah mentauhidkan Allah swt. Dengan lebih jelas lagi, Allah memerintahkan kita supaya mentauhidkan-Nya iaitu dengan mengesakan-Nya dan beribadah kepada-Nya sahaja, kemudian Allah memerintahkan kita untuk berbuat baik kepada kedua ibubapa. Allah swt meletakkan kedudukan ibubapa ditangga ke-dua selepas perintah mentauhidkan-Nya. Begitulah penjelasan Allah tentang besarnya kedudukan ibubapa.

Oleh itu hargailah ibubapa, dan berbuat baiklah kepada mereka selagi mereka masih ada. Hargailah pengorbanan ayah walaupun mereka dia tidak selalu dengan kita, tetapi dia juga banyak bekorban mencari rezeki untuk membesarkan anak-anak. Demi anak ayah sanggup berhujan berp4nas, dan mengerah sepenuh tenaga demi mencari sesuap nasi.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : LM/http://trendingsangat.pw/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*