Kes Profesor Doa Org Awam Kena C0vid, Ketua Polis Sendiri Tampil Dgn Kenyataan Berikut

SEPANG – Polis telah menerima satu l.aporan polis yang dibuat seorang pemandu wanita yang tular mengeluarkan kata-kata k.esat terhadap seorang pengguna jalan raya pada Selasa lalu.

Ketua Polis Daerah Sepang, Asisten Komisioner Wan Kamarul Azran Wan Yusof berkata, l.aporan itu dibuat wanita berkenaan pada Rabu.

“Kertas slasatan telah dibuka dan dislasat mengikut S.eksyen 279 K.anun Kese.ksaan serta S.eksyen 14 Akta Kes.alahan-kes.alahan Kecil 1955.

“Selain itu, polis juga telah merekod keterangan daripada seorang lelaki dalam kes berkenaan pada jam 2 petang, Khamis,” katanya lagi pada Khamis.

Terdahulu, wanita terbabit yang juga adalah kakitangan Universiti Putra Malaysia (UPM) telah memohon maaf atas t.indakannya.

Pengarah Strategi dan Perhubungan Korporat UPM dalam kenyataannya semalam mengesahkan wanita tersebut merupakan kakitangan universiti mereka.

“UPM memandang s.erius berkenaan hal ini dan ia adalah reaksi sp.ontan peribadi beliau, dan tatakelakuan beliau sama sekali tidak mencerminkan sahsiah serta etika yang sepatutnya diterapkan oleh warga UPM.

“Sehubungan itu, perkara ini berada dalam s.iasatan pihak UPM untuk t.indakan selanjutnya,” katanya.Berdasarkan dari rakaman kejadlan yang dikongsi seorang pemandu lelaki terbabit, wanita tersebut dikatakan membuat pusingan U sebelum dibunyikan hon oleh pemandu berkenaan.

B.erang dengan t.indakan pemandu lelaki itu, wanita tersebut kemudian memandu ke sebelah kereta terbabit dan mengeluarkan kata-kata k.esat.

Pemandu berkenaan yang menggunakan nama akaun Twitter Fadzli Amin terdahulu telah memuat naik rakaman video berkenaan pada Selasa.

Dia kemudian mengesahkan dirinya dipanggil ke IPD Sepang untuk memberi keterangan susulan l.aporan polis dibuat wanita terbabit.

Alhamdulillah dah settle bagi penerangan kepada polis dan buat report. Now biar polis siasat dan jalankan tugas. Semua video dan details dah diserah kepada PDRM.

Kredit : SinarHarian

abda Rasulullah: Barang siapa beriman kepada Allah dan hari Akhir, hendaknya berkata baik atau diam. – [HR Ibn Majah 3961].

Di sini ustaz kongsikan beberapa cara yang boleh diamalkan untuk meredakan kemar.ahan. Antaranya ialah:

1. Membaca istia’zah atau ta’awuz.

Mintalah perlindungan Allah daripada syaitan yang menyesatkan dengan melafazkan “Aa’uzubillahiminassyaitonirrojim” yang bermaksud “Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam”. Ini kerana syaitan sentiasa menyuruh manusia melakukan sesuatu perkara yang di luar fitrah manusia. Mereka akan berusaha menghasut manusia supaya melakukan perbuatan yang dimurkai Allah ketika seseorang itu dalam keadaan mar.ah.

Oleh yang demikian, kita seharusnya meminta pertolongan Allah supaya diri kita terhindar daripada bisikan yang boleh membinasakan seperti membunuh, memaki hamun, melakukan perbuatan yang melampau dan sebagainya apabila seseorang itu mar.ah.

2. Mendiamkan diri atau ‘pause’

Lebih baik daripada berkata-kata ketika mar.ah itu ada benarnya. Kita akan hilang rasional apabila minda dikuasai nafsu amar.ah. Bersabar dalam keadaan mar.ah pula bukanlah sesuatu yang mudah, jadi ia memerlukan sesuatu untuk merasionalkan kembali pemikiran. Diam ketika mar.ah dapat mengelakkan kita berkata sesuatu yang tidak sepatutnya.

Sabda Rasulullah: Barang siapa beriman kepada Allah dan hari Akhir, hendaknya berkata baik atau diam. – [HR Ibn Majah 3961].

3. Menukar posisi seperti duduk, berbaring atau mengambil wuduk

Menukar posisi kedudukan apabila mar.ah boleh meredakan kemar.ahan. Sabda Rasulullah: Jika salah seorang dari kalian mar.ah dan ia dalam keadaan berdiri, hendaklah ia duduk. Jika rasa mar.ahnya hilang (maka itu yang dikehendaki), jika tidak hendaklah ia berbaring. – [HR Abu Daud 4151].

Atau dengan kita mengambil wuduk. Ini kerana kemar.ahan yang tak terkawal itu daripada syaitan dan syaitan diciptakan daripada api. Maka air boleh memadamkan api.

Sabda Rasulullah: Maka jika salah seorang di antara kalian mar.ah hendaklah ia berwuduk. – [HR Ahmad 17302].

Hikmah wuduk itu sendiri dapat membersihkan kekotoran hati, menyejukkan hati, melahirkan ketenangan serta dapat menghapuskan dosa-dosa kecil.

Hakikat sebenar jika kita gagal mengawal kemar.ahan diri bererti kita telah tewas dengan permainan syaitan yang dilaknat Allah.

4. Memikirkan ganjaran bagi mereka yang menahan mara.h

Pengiktirafan diberikan kepada mereka yang dapat mengawal diri ketika mar.ah sebagaimana Firman Allah di dalam Surah Al-Imran ayat 134: Iaitu orang-orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, dan orang-orang yang menahan kemar.ahannya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik.

Sabda Rasulullah pula yang bermaksud: “Bukannya kuat (kerana dapat mengalahkan orang) dengan bergaduh, tetapi kekuatan sebenarnya ialah orang yang dapat mengawal dirinya ketika mar.ah.” – [HR Bukhari 5649].

Bersabarlah, ia merupakan satu sifat yang cukup hebat sehinggakan Allah menyebutnya dalam Al-Quran berulang kali kerana orang yang hebat itu adalah orang yang sentiasa sabar dalam apa jua keadaan.

Semoga kita dapat mengalahkan tipu daya syaitan yang sentiasa ingin kita bersamanya di dalam neraka.

***Dr. Nur Mohammad Hadi Zahalan (Hadi Almaghribi) ialah penceramah bebas dan selebriti TV Al-Hijrah dan boleh diikuti di laman Instagram dan Facebook

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : http://trendingsangat.pw/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*