“Pakaian Bukan ‘Punca’ Jen4yah R0g0l” – Tiz Zaqyah Ber4ng Sikap Netizen Pertahankan Per0g0l

Isu r0g0l bukanlah satu isu yang boleh dipandang ‘remeh’ lebih-lebih lagi apabila isu ini semakin menjadi perbualan hangat di media sosial setelah aktivis Ain Husniza menceritakan pengalaman ‘pahit’ mengenai gurauan r0g0l daripada gurunya. Baru-baru ini, aktres jelita tanah air, Siti Zaqyah Abdul Razak atau lebih mesra dengan panggilan Tiz Zaqyah meluahkan pendapatnya mengenai ‘punca’ isu r0g0l ini bermula daripada mangsa atau per0g0l.

Menerusi ciapan yang tular di media sosial, Tiz berkata mengapa ada di antara kita yang masih ‘sanggup’ untuk mempertahankan per0g0l lebih daripada m4ngsa. Tiz menjadi ber4ng apabila rata-rata pengguna di Twitter memberi pandangan mereka yang berkata isu r0g0l sering terjadi dek kerana ‘pakaian’ seorang wanita yang mengundang lelaki mudah tergoda.

Hati d3ngki manusia akan mencari salah si m4ngsa, just because mereka selalunya “perempuan tak tutup aurat”, itulah point korang yang terpaling bijak yang berlandaskan agama, yang bagi kepuasan untuk mengvtuk sampaikan per0g0l pun tak bersalah. 

“Korang ni sick lah. Sanggup bazir lud4h nak selamatkan per0g0l daripada mendoakan m4ngsa and protect each other in the future” luah Tiz dalam nada marah. 

Benar pendapat Tiz itu. Sampai bila rakyat Malaysia akan terus menunding jari kepada ‘m4ngsa’ r0g0l dek kerana ‘pakaian’ mereka yang tidak menutupi aurat dengan sempurna. Walhal ada juga di luar sana yang menjadi ‘m4ngsa’ r0g0l meskipun berpakaian sopan dan menutup aurat. Adakah mereka sedar bahawa perbuatan mer0g0l adalah satu jen4yah? Justeru itu kita tidak boleh menyalahkan satu pihak sahaja.

Sepertinya kesedaran mengenai punca r0g0l dalam kalangan kita boleh di katakan masih ‘cetek’ apabila ramai di luar sana yang beranggapan wanita adalah punca isu r0g0l meningkat. Menurut anda, apakah yang boleh dilakukan untuk ‘membuka’ mata rakyat Malaysia mengenai isu ini?

Penulis: Aqilah Paharuzi

Sumber: Twitter

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : https://www.koolfm.com.my/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*