Selamba buat cerita p4lsu kem4tian akibat sntik vksin, ramai des4k Mak Teh munculkan diri! – “Wahai Mak Teh air kelapa, kita perlu bincang”

per4ng rakyat negara ini dalam usaha memutuskan rantaian j4ngk1tan c0v1d-19 nampaknya masih belum berakhir.

Selain berper4ng melawan peny4kit, kita juga seolah-olah ‘s4kit kepala’ berper4ng dengan penul4ran maklumat tidak tepat khususnya di media sosial.

Ada yang mempertikaikan rekod j4ngk1tan harian, ada pula yang mendakwa wujud agenda terancang dalam pemberian vaksin terhadap penduduk negara ini.

Terbaharu, tular pula satu audio menerusi WhatsApp melibatkan wanita dikenali sebagai Mak Teh yang menyebarkan berita palsu mengenai kem4tian orang ramai akibat v4ksin.

Dalam audio berkenaan, Mak Teh mendakwa ser4mai 40 jururawat men1ngg4l dunia kerana mengambil vaksin c0v1d-19 yang diberikan kerajaan.

Selepas tular di WhatsApp, audio suara Mak Teh turut dikongsi di Facebook, Twitter dan Instagram.

Individu tersebut turut mendakwa vaksin c0v1d-19 tidak diuji di makmal serta mengandungi r4cun yang menyebabkan kem4tian.

Malah, dia juga mencadangkan mereka yang sudah menerima dua dos vaksin agar ‘mencuci badan’ dengan meminum air kelapa bagi membersihkan r4cun daripada v4ksin berkenaan.

Semakan mStar di media sosial seperti Twitter menggunakan kata kunci ‘Mak Teh’ turut menemui lambakan posting yang rata-ratanya mengec4m wanita itu.

Malah, ramai meluahkan rasa ger4m, tak kurang juga yang tertanya-tanya mengenai identiti sebenar Mak Teh.

Menerusi artikel ini, mStar berharap sudilah kiranya Mak Teh menghubungi kami di mana-mana platform media sosial untuk memberi pencerahan berhubung kata-katanya yang tul4r dan hangat diperdeb4tkan kini.

Kalau dia m4ti, Mak Teh lah yang bertanggungjawab.

TUN DR MAHATHIR MOHAMAD

“Walau siapa pun kau Mak Teh, kalau jumpa depan-depan saya akan lawan kamu.

“Wahai Mak Teh air kelapa, kita perlu berbincang.

“Walau macam mana sekalipun, kita perlu pastikan Mak Teh ditangkap.

“Tolong cari Mak Teh ni,” tulis netizen.

Selain netizen, Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad membid4s audio tular itu.

Tun M turut mengecam audio tular itu.

Kata Tun M, dakw4an Mak Teh sama sekali tidak berasas dan boleh mempengaruhi orang ramai dalam proses pengambilan va4ksin.

“Kita tidak boleh cakap macam itu. Kita kena tentukan apa yang kita katakan itu betul ataupun tidak. Saya tidak percaya dia (Mak Teh) betul kerana saya pun telah dintik, isteri saya pun telah disntik, tidak ada apa pun.

“Kami lebih bertahan daripada dij4ngk1ti dengan w4b4k ini. Ini satu dakyah yang tidak ada asas. Dia sebenarnya menghukvm m4ti kepada orang yang tidak dapat vaksin.

“Jadi orang tidak dapat vaksin mereka akan kena peny4kit ini. Kalau dia m4ti, Mak Teh lah yang bertanggungjawab, ” ujar beliau dalam video yang dikongsi di Facebook.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*