“Kami ni kalau pergi c0urt bukan berj0get macam kau kat Tiktok” – Peguam ‘Sekolahkan’ Ryzal Duriankimchi PasaI ‘Isv Parking’

Belum reda isv parking di mahk4mah, nama Duriankimchi sekali lagi terp4lit dengan kontr0versi apabila lawaknya mengenai busana tradisi Iban, Sarawak mengundang kec4man netizen.

Walaupun permohonan maaf secara terbuka sudah dibuat, ia masih tidak menghalang seorang peguam yang dikenali sebagai Alan Razak tampil untuk mambahas semua kedua-dua isuu ini.

Siapa Ryzal ni? 

Sebagai seorang peguam, menerusi IG Story hari ini, Alan memperjelas sebab kenapa parking di perkarangan mahk4mah itu sangat penting buat para peguam memandangkan di mata Ryzal “hanya isuu parking”.

Alan memperjelaskan perkara ini bukanlah perkara remeh, katanya ramai peguam yang meng4ndung kena berjalan masuk mahk4mah sambail mengusung barang-barang mereka.

Tambahnya pernah ada k3s Peguam Pelatih dicvri kereta apabila parking di tempat lain. Alan sendiri kongiskan pengalaman bahawa keretanya pernah dic0nteng dengan perkataan “b*bi” di kawasan mahk0mah.

Belum masuk perempuan kena kac4u masa nak jalan ke tempat parking tepi-tepi jalan mana ntah lepas habis k3s.”

Dalam pada itu, Alan juga menjelaskan situasi yang lebih spesifik yang membabitkan Neelofa parking kereta di Mahk4mah Seremban.

Katanya, Komplek Mahk4mah itu terletak betul-betul di tepi jalan, jadi peguam harus parking di seberang jalan.

Dengan nak angkut barang-barang tadi dengan tak ada jejantasnya. Tapi kami faham dah macam tu dan sebab kerja, kami harung jela. Tapi bila ada k3s selebriti lain, pula treatmentnya. Kami tak minta peguam diagungkan, tak. Kami minta layanan yang sama adil.”

Alan juga ada membah4skan isuu mengenai pakaian tradisi yang mengundang kem4rahan orang ramai untuk terbaru ini.

Mempunyai keluarga angkat orang Sarawak dan dikelilingi dengan orang Sarawak, Alan pastinya turut terkesan dengan ‘lawak’ yang dibuat oleh Ryzal.

Sedap-sedap cakap macam kain buruk lah, alas meja la bagai. Jangan kata pakaian Sarawak, mana-mana pakaian tradisi kaum apa pun diaorang akan mar4h dik.”

Oleh sebab itu, Alan juga ada memberikan nasihat padu dan makan dalam kepada influencer diluar sana.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : Lobak Merah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*