12 ahli keluarga positif Cov1d-19, wanita ini akui tak tahan pakai PPE ketika jaga nenek tahap 4… esoknya diri sendiri turut ‘tewas’ – “Dah pasang aircond masih panas”

BERAT ujian yang menimpa seorang wanita apabila 12 ahli keluarganya disahkan positif Cov1d-19, termasuk neneknya berusia 84 tahun.

Menerusi video di aplikasi TikTok, wanita berkenaan menjadi perhatian apabila memakai peralatan perlindungan diri (PPE) bagi menjaga neneknya yang terlantar di katil rumah.

Wanita itu, Siti Aishah Ibrahim berkata, kesemua 12 ahli keluarganya disahkan positif Cov1d-19 selepas salah seorang daripada mereka dijangkiti virus itu pada 13 Julai lalu.

Aishah berkata, daripada jumlah itu, adiknya yang berusia 32 tahun sedang hamil dua bulan dan seorang anak berusia enam tahun merupakan orang kelainan upaya (0KU) sindr0m down.

“Kesemua kami terdiri 16 orang termasuk pakcik dan makcik yang tinggal di enam rumah secara berjiran. Bila seorang positif Cov1d-19, semua kena buat ujian swab.

“Keputusan ujian swab pertama saya adalah negatif. Nenek pula malam pada 14 Julai baru dapat keputusannya iaitu positif,” kata wanita berusia 36 tahun itu kepada mStar.

Lebih mesra disapa Aishah, dia yang menetap di Kampung Baru, Kuala Lumpur berkata, dia membeli PPE untuk memudahkan dirinya menguruskan nenek memandangan keputusan ujian swabnya ketika itu adalah negatif.

“Nenek dimasukkan ke h0spital selepas rebah akib4t ser4ngan jantung awal bulan ini. Sejak itu nenek tak dapat bergerak sepeti biasa. Selepas discaj, kami sediakan katil yang sama digunakan di h0spital untuk kegunaan nenek di rumah.

“Memandangkan saya rapat dengan nenek, jadi saya pakai PPE untuk bantu uruskan nenek bagi makan minum dia, tukar lampin dan bersihkan badan dia,” katanya sambil menambah urusan jagaan nenek turut dibantu ibu saudaranya.

Aishah memakai PPE kerana ketika itu disahkan negatif Cov1d-19.

Menurut anak kedua daripada enam beradik itu, neneknya merupakan pesak1t Cov1d-19 tahap empat yang memerlukan oksigen.

Aishah mend4kwa, neneknya menjalani kuarantin di rumah dengan bantuan oksigen selepas dimaklumkan pihak hospital bahawa wad unit rawatan rapi (1CU) dipenuhi pes4kit Cov1d-19.

“Selain itu, saranan doktor itu dibuat kerana terdapat kemudahan katil hospital dan bantuan oksigen di rumah dan boleh dipantau oleh ahli keluarga yang turut menjalani kuarantin di rumah.

“Bagaimanapun, saya hanya bertahan selama tiga hingga empat jam pakai PPE. Walaupun pasang aircond dalam rumah, tapi masih rasa panas dalam PPE.

Saya hanya boleh bertahan selama tiga hingga empat jam pakai PPE. Walaupun pasang aircond dalam rumah, tapi masih rasa panas dalam PPE.

AISHAH

“Memang wow saya respect frontliners. Macam mana mereka boleh pakai PPE sehari suntuk tengah panas. Saya kagum pengorbanan mereka,” ujarnya yang berasal dari Kuala Lumpur.

Namun kata Aishah, dia hanya dapat menguruskan neneknya selama sehari sebelum mengalami gejala dan tidak sihat pada Sabtu lalu.

Aishah (kanan) menguruskan nenek sambil dibantu ibu saudara.

Susulan itu, dia yang merupakan eksekutif projek di sebuah syarikat di Shah Alam, Selangor melakukan ujian swab kedua pada Ahad dan keputusan didapati positif Cov1d-19.

“Buat masa ini, seramai 13 ahli keluarga termasuk saya yang baru disahkan positif Cov1d-19 dan kesemua kami menjalani kuarantin di tiga buah rumah,” katanya.

Aishah berkata, perkongsian videonya itu diharapkan dapat memberi kesedaran kepada masyarakat agar menjaga diri dan keluarga masing-masing.

“Kita tak nampak Cov1d, walau macam mana kita jaga dan patuh SOP (prosedur operasi standard) kita boleh terkena. Kalau keluar rumah tu biarlah ada urusan penting dan pakai double mask.

“Sekarang ni jumlah pesak1t Cov1d-19 masih tinggi dan wad 1CU penuh is real. Kalau anda tengok video saya, bayangkan apa akan jadi pada famili sendiri. Jadi, nasihat saya supaya anda semua menjaga diri dan keluarga sepanjang masa,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : mStar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*