“Monyet pun boleh dapat peny4kit la” – Netizen ‘Sound’ Individu Suka Buang Mask Bersepah, Lepas Tengok Video Ni

Disebabkan pemakaian pelitup muka menjadi norma baharu sekarang, jumlah pembuangannya juga semakin meningkat. Namun, masih ada individu yang tidak bertanggungjawab buang pelitup muka merata-rata.

Pak4r kesihatan mengatakan bahawa pelitup muka separuh muka yang dibuang sembarangan terutamanya yang sudah tercemar atau yang mempunyai rembesan pernaf4san boleh membah4yakan kesihatan jika disentuh.

Dalam perkongsian @haziqzolkiflee, dia telah memuat naik video di akaun Twitternya di mana seekor monyet sedang memakai mask yang dijumpainya di jalan raya.

Dalam video tersebut, kelihatan beberapa monyet sedang berehat di tepi jalan manakala ada seekor lagi sedang memakai pelitup muka yang terbuang. Video ini telah mendapat perhatian ramai netizen.

Di ruangan komen, ramai netizen yang mengvtuk perbuatan individu yang buang pelitup muka merata-rata kerana ia akan memberi kesan sampingan yang burvk pada monyet tersebut.

Seorang pengguna Twitter juga berkata, keterlibatan hidupan liar dengan pelitup muka yang tercemar dengan batuk dan bersin boleh membah4yakan haiwan liar lain di hutan terutamanya spesis primat selain boleh menyebabkan mereka tercek1k.

Antara komen lain daripada netizen yang min tertarik untuk berkongsi:

Bagi mereka yang memakai pelitup muka seharusnya membuangnya dengan cara yang betul dengan melipatnya dan memasukkan dalam plastik sampah kecil. Lepastu baru buang dalam tong sampah. Bukannya buang merata-rata.

Diharapkan semua rakyat Malaysia tidak pandang rem3h hal ini. Mana tahu tiba-tiba ada var1an baru ke datang…

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : Lobak Merah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*