“Sebelum Doktor P0tong Tu, Dia B1us Dulu,” – Baru Usia Sebulan, ‘Baby Boy’ Tasha Manshahar Selamat Berkh4tan

Penyanyi, Tasha Manshahar memaklumkan anak keduanya Mateen Rizqi telah pun selamat menjalani prosedur berkh4tan ketika usianya baru sebulan.

Menurut Tasha, antara sebab mengapa dia memilih untuk mengkh4tankan anaknya ketika masih bayi adalah kerana aspek penjagaan yang lebih mudah.

“Throwback Mateen berkh4tan dekat @hospitalislam_azzahrah . Ya, Muammar dulu pun dah kh4tan masa dalam hari. Sangat mudah penjagaan dia, cepat sembuh, cantik and bersih je dia punya tu.

“Patutlah sunnah khat4nkan anak masa bayi ni. Sebaiknya buat masa bayi 7 hari, tapi I tunggu lepas Mateen dah bebas jaundice. Both my sons prolonged jaundice. Jd lewatlah sikit buatnya.

“Mudah khat4nkan baby masa dalam hari ni sebab baby belum lasak, belum meniarap, belum berguling, dia cuma tidur dan menyusu,” tulisnya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @tashamanshahar

Perkhabaran tersebut dikongsikan penyanyi lagu Bukan Aku itu menerusi Instagram.

Katanya lagi, anak-anak yang dikh4tankan ketika bayi juga akan lebih lekas sembuh luk4nya.

“Kita pun jaga makan, jadi daripada pemakanan ibu yang baik, asbab susu ibu tu anak sembuh cepat. Pastu kolagen diorang pun banyak lagi, memang cepat je baik lvka.

“Generally doktor kata 10 – 14 hari. Tp Mateen dengan Muammar dua-dua tak sampai pun 2 minggu. Few days je lvka dah kering, cuma tunggu ring dia tu tertanggal je,” kongsinya lagi.

Ketika ramai bertanya tentang keadaan Mateen ketika dikhat4nkan, ibu kepada dua orang cahaya mata ini memberitahu, anaknya itu hanya men4ngis disebabkan rasa kurang selesa.

“Baby n4ngis tak? Of course n4ngis. Sebelum doktor potong tu, dia b1us dulu. Masa tu baby n4ngis sebab j4rum kan. Then masa prosedur tu baby n4ngis doktor kata bukan sbb s4kit, dia dah tak rasa pun sbb dah b1us.

“Tapi baby n4ngis sebab doktor nurse pegang dia tak bapi bergerak jadi dia tak selesa. Itu je. Balik daripada hospital tu ada la men4ngis kejap mungkin tak selesa ada benda (ring) dekat situ. Tp kejap je.

“Takde meragam, takde dem4m. Tidur svsu semua mcm biasa je Alhamdulillah Allah permudahkan urusan berkhatan Muammar dan Mateen. I share tips jaga baby yang berkhatan dkt ruangan komen k.

“Okay, Ramadhan ni boleh la Muammar dengan Mateen join jemaah terawih. Mana geng dah sunat tu? Hadirkan diri!,” akhirinya.

Melihat di ruangan komen, rata-rata netizen meluahkan rasa kagum selain turut mendoakan semoga Mateen lekas sembuh daripada lukanya.

Terdahulu, Tasha telah selamat melahirkan anak keduanya itu pada tangga 15 November tahun lalu.

Sekadar informasi, Tasha dan suaminya yang juga merupakan penyanyi, Raqib Majid telah pun mendirikan rumah tangga mereka pada 8 September 2018.

Hasil perkongsian hidup tersebut, pasangan ini telah telah pun terlebih dahulu dikurniakan cahaya mata sulung, Muammar Rafiqi yang kini baru berusia empat tahun.

Komen netizen:

Sumber: Instagram Tasha Manshahar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : MH

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*