Dua anak men1ngg4l dalam perut selepas mimpi aneh, wanita tak kongsi berita kehamilan ke-3 di media sosial setelah jumpa ustaz

PELIK tapi benar!

Itulah perkataan tepat bagi menggambarkan situasi yang dialami oleh ibu muda ini, selepas bayi dalam kandungannya men1ngg4l dvnia secara tiba-tiba.

Lebih menghairankan, wanita tersebut mengalami mimpi aneh sebelum bayi dalam kandungannya disahkan men1ngg4l dvnia ketika melakukan pemeriksaan di h0spital.

Memperincikan semula kejadian tersebut, wanita yang lebih senang dikenali sebagai Aliiya berkata, bayi sulungnya men1ngg4l dvnia sewaktu berusia 12 minggu dalam kandungan.

“Saya berkahwin pada Mac 2019, dan sebulan kemudian disahkan mengandung. Pada usia kandungan 12 minggu, satu malam tu saya mimpi bersalin. Situasinya macam real.

“Saya penat, berpeluh dan men4ngis teresak-esak. Saya tak pernah bersalin jadi tak tahu rasanya macam mana, cuma bagi saya mimpi itu macam real.

“Suami kejutkan, saya rasa sesak nafas tak boleh cerita lagi. Kemudian baru beritahu suami saya mimpi bersalin. Kebetulan pagi esoknya saya ada check-up kehamilan di klinik. Doktor kata baby tak ada heart beat.

“Mereka rujuk saya ke H0spital Besar Melaka. Di sana, doktor sahkan baby men1ngg4l. Doktor tanya, ada spotting atau bl3eding tak? Memang tak ada langsung, s4kit perut pun tidak,” ujar wanita berusia 25 tahun ini.

Aliiya bersama anak sulungnya yang kini berusia setahun setengah.

Menurut Aliiya, sebagaimana bakal ibu yang lain, dia turut menjaga pergerakan dan pemakanan memandangkan kandungan tersebut adalah kandungan pertamanya.

“Saya down teruk dan rasa terkilan. Tertanya-tanya di mana silapnya? Doktor bagi option sama ada tunggu gvgur sendiri atau keluar paksa.

“Tiga minggu tunggu tapi baby tak mahu keluar sendiri, akhirnya terpaksa serah diri ke h0spital,” ujarnya yang berasal dari Jogjakarta, Indonesia.

Akur dengan ketentuan takdir selepas kehilangan kandungan pertama, tiga bulan kemudian Aliiya menerima perkhabaran gembira di mana dia disahkan hamil kali kedua.

Namun bak kata pepatah, ku sangka panas hingga ke petang, rupa-rupanya hujan di tengah hari.

Aliiya bertemu jodoh dengan jejaka dari Melaka dan selamat diijabkabulkan pada Mac 2019.

Kandungan keduanya menerima nasib seperti kandungan pertama di mana bayinya disahkan men1ngg4l dvnia, ketika berusia 11 minggu.

“Kali kedua, saya mimpi bersalin bayi perempuan. Saya pegang baby dan kena kejar dengan makhluk ular berbadan manusia.

“Suami kejut sebab saya men4ngis. Masa terjaga, saya cu4k sebab teringat pengalaman pertama. Seumpama ada bad feeling. Beberapa hari kemudian ada check-up, dan doktor sekali lagi sahkan bayi men1ngg4l dvnia.

“Kali ini saya bukan sahaja down, tapi seperti mer0yan. Saya pernah minta nak berpisah dengan suami sebab saya rasa ada yang tak kena dengan saya.

“Namun suami tak mahu layan apa yang saya minta kerana dia tahu emosi saya tak stabil,” ujarnya yang kini menetap di Krubong, Melaka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)


Dua kali mengalami pengalaman aneh kehilangan bayi di dalam kandungan, Aliiya berkata dia kemudian mengikut saranan keluarga mentua untuk mencuba kaedah rawatan Islam.

“Menurut ustaz, ‘benda’ itu kemungkinan dari nenek moyang atau saya dapat gangguan dari orang lain. Ustaz tak ceritakan secara lanjut.

“Saya berasal daripada keturunan Jawa. Apabila berubat kepada beberapa ustaz, kebanyakannya cakap benda yang sama. Selain lalui kaedah rawatan, mereka nasihatkan saya dekatkan diri kepada Allah.

“Syukur saya beransur sihat. Saya dan suami luangkan masa untuk bercuti dan dalam masa sama saya jaga pemakanan juga. Alhamdulillah, saya dapat rezeki hamil kali ketiga empat bulan kemudian.

“Tidak seperti dua kandungan terdahulu, saya ambil langkah untuk tidak menghebohkan kehamilan ketiga di media sosial. Sebelum ini, saya umum di media sosial dengan niat nak kongsi berita gembira.

Ibu dan bapa Aliiya yang kini menetap di Jogjakarta.

“Tapi betul petua orang tua-tua… seeloknya usah hebohkan awal-awal, takut ada orang niat j4hat. Hanya apabila kandungan masuk bulan ketujuh, barulah saya kongsi di media sosial,” ujarnya lagi.

Aliiya akhirnya selamat melahirkan seorang bayi lelaki pada 15 Januari 2021.

Tidak menyangka videonya meraih sehingga melebihi 150,000 jumlah tontonan di TikTok, Aliiya berkata perkongsiannya sekadar untuk menceritakan pengalaman sendiri agar dapat dijadikan iktibar oleh wanita lain.

“Mengikut pengalaman saya, awal-awal hamil tu cukup famili saja tahu. Kalau nak beritahu kepada orang lain, tunggu kandungan besar sikit.

“Ya, saya tr4uma. InsyaAllah apabila ada next baby kelak, saya tak nak tunjuk dahulu. Saya jadikan kisah lalu sebagai pengajaran.

“Niat kita baik nak kongsi berita gembira tapi kita tak tahu, mungkin ada orang kurang senang lalu mendoakan perkara yang tidak baik pula,” akhirinya.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*