Aedy Ashraf Ded4h Berhenti Belajar Pada Usia 16 Tahun, Pilih Kerja Sebab Nak Bantu Keluarga Susah

PELAKON Aedy Ashraf mendedahkan dia terpaksa berhenti sekolah ketika berada di tingkatan empat demi menyara keluarganya yang dalam kesusahan ketika itu.

Aedy atau Mohammad Addy Ashraf Rosmadi, 30, berkata, meskipun ia keputusan paling sukar pernah dibuat dalam hidup namun dia terpaksa membuat pilihan itu demi keluarga.

Jelasnya, tidak mudah membahagikan masa jika dia perlu melakukan dua perkara dalam satu masa dan keputusan itu dibuat selepas berbincang dengan ibunya yang juga pelakon Liza Zain.

Aedy Ashraf mengorbankan pelajaran demi ibu dan kakaknya.

“Waktu itu umur saya baru 16 tahun… Kalau saya lakukan dua-dua perkara itu (belajar dan berlakon) saya akan gagal melakukannya.

aedy2 - 1

Aedy mendedahkan kisah silamnya ketika muncul dalam siri podcast Studio Sembang.

“Kalau saya pilih untuk teruskan persekolahan jadi kita tidak akan ada duit nak makan sebab kalau sekolah saya tak boleh shooting langsung,” katanya.

Aedy berkongsi perkara itu ketika muncul dalam program Studio Sembang yang dikendalikan oleh pelakon Amelia Henderson di YouTube.

Pelakon drama Budak Tebing ini memberitahu selepas berhenti sekolah dia memang memberi fokus sepenuhnya dalam bidang lakonan termasuk aktif menghadiri pelbagai uji bakat.

Imbau Aedy, dia pernah menghadiri uji bakat seorang diri dengan menaiki pengangkutan awam selain bersungguh-sungguh mendalami ilmu lakonan bagi memastikan produksi mengupahnya.

“Apabila saya mula berlakon, saya betul-betul memberi fokus, pergi uji bakat walaupun terpaksa naik pengangkutan awam seorang diri.

“Sebab itu saya bersungguh-sungguh pada lakonan selain banyak belajar termasuk memperbanyakkan membaca tentang ilmu lakonan,” jelasnya.

Tidak pernah menyesal dengan keputusan dibuat, Aedy sebaliknya berbangga dengan pengorbanan dilakukan kerana dapat meringankan serta memperbaiki mutu kehidupan mereka sekeluarga.

Aedy

Aedy bersyukur kehidupannya lebih baik sekarang.

Tidak hanya itu, Aedy berkata, hasil lakonan diterimanya dapat membantu membiayai yuran pengajian kakaknya di kolej.

“Saya pernah cakap dengan ibu biar saya cari duit, bagi peluang kakak sambung belajar. Saya bayar yuran pengajiannya di kolej.

“Ketika itu umur saya baru 17 tahun manakala kakak pula 19 tahun. Itu keputusan paling sukar saya buat dalam hidup tapi saya gembira,” ujarnya.

Sementara itu, Aedy berkata, dia sedar akan kepentingan pendidikan namun waktu itu dia tidak mempunyai pilihan apabila mengenangkan keluarga dilanda masalah kewangan.

Aedy berkongsi pengorbanan yang dibuat demi keluarga.

Jika ada pilihan Aedy mahu meneruskan pelajaran.

Kata Aedy, melihat kejayaan dikecapi hari ini membuatkan pengorbanan dilakukan sebelum ini terbayar namun menegaskan sekira ada pilihan serta kemampuan dia akan memilih pelajaran berbanding lakonan.

“Saya rasa segala usaha saya terbayar sekarang… Saya tak kata yang saya bangga kerana tidak pergi sekolah, tiada SPM.

“Saya tahu pelajaran penting dan kalau pada waktu itu saya ada wang, saya akan terus belajar.

“Masalah utama keluarga kami (ketika itu) adalah kewangan, memang tak ada duit langsung,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber :Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*