Rakyat Malaysia! PKP tak ditarik balik, yang ingk4r.. Ismail Sabri mula bersuara

PERINTAH Kawalan Pergerakan (PKP) masih berkuat kuasa meskipun PKP Bersyarat (PKPB) bakal bermula Isnin ini, tegas Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata, PKP tersebut diberikan sedikit kelonggaran kepada sektor tertentu dengan prosedur operasi standard (SOP) menerusi PKP Bersyarat (PKPB) yang berkuat kuasa pada 4 Mei,

Jelasnya, Akta 342 iaitu Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 terus dikuatkuasa sepanjang PKP.

“PKP tidak ditarik balik, masih terus dilaksanakan. Bukan bermakna PKPB ini tidak ada akta lagi yang mengikat rakyat kita untuk patuh kepada setiap arahan.

“Akta 342 masih lagi berkuat kuasa dan tindakan masih boleh diambil terhadap mereka yang melanggar kepatuhan akta ini,” katanya pada sidang media, petang Sabtu.

Pada masa ini, PKP memasuki fasa keempat dari 29 April sehingga 12 Mei.

Ismail Sabri berkata, pergerakan dan SOP ketika PKP fasa keempat masih seperti PKP fasa satu, dua dan tiga.

Beliau menambah, PKPB yang diumumkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada Jumaat, adalah berdasarkan kepada dua kriteria utama iaitu kepentingan kesihatan dan keperluan merangsang semula ekonomi negara.

“Oleh sebab itu, kerajaan telah menyediakan SOP yang ketat untuk semua sektor,” katanya.

Terdapat beberapa sektor yang masih dilarang beroperasi bagi mengurangkan risiko penularan jangkitan Covid-19.

Singapura Dedahkan Ramalan Tarikh Bila Untuk Rakyat Malaysia Bebas Sepenuhnya Dari C0VlD19

Satu kajian yang dilakukan oleh Singapore University of Technology and Design (SUTD) meramalkan penul4ran wab4k COVI1D-19 yang ‘menggoncang’ dunia akan berakhir pada 6 Mei ini di Malaysia.

Data yang dikeluarkan oleh SUTD Data-Driven Innovation Lab itu pada Jumaat lalu adalah hasil penilaian dengan menggunakan model susceptible-infected-recovered (SIR) sekurang-kurangnya 97 peratus ke atas 28 buah negara termasuk Malaysia.

Model SIR digunakan untuk memodelkan penyebaran peny4kit pandemik ini dengan penggunaan kalkulator grafik untuk memplotkan graf.

Sebelum ini model yang sama pernah digunakan untuk meramalkan beberapa peny4kit seperti wab4k Sindr0m Pernafasan Akut Teruk (SARS) yang melanda dunia pada 2003 dan AIDS.

Menurut kajian itu, dunia hanya akan pulih sepenuhnya 100 peratus daripada virus COV1ID-19 pada 8 Disember manakala pada 29 Mei ini, peratusan j4ngkitan itu akan turun kepada 97 peratus.

J4ngkitan wab4k global di Amerika Syarikat (AS) yang paling teruk terjejas dengan 936,293 j4ngkitan selain 53,511 kem4tian dijangka berakhir pada 11 Mei.

Perkara itu mungkin daripada hasil penilaian terbaharu wab4k tersebut yang kini menunjukkan penurunan di beberapa tempat.

V1irus tersebut diramalkan berakhir di Singapura pada 4 Jun ini dengan 97 peratus penurunan  sementara di Itali  pada 7 Mei, Jepun (18 Mei), Indonesia (6 Jun), India (21 Mei), Mesir (19 Mei) dan Filipina (8 Mei).

Daripada graf tersebut, jangkitan COV19 di Qatar pula dijangka berakhir pada 26 Jun iaitu antara yang terlambat daripada 28 buah  negara itu. Australia merupakan satu-satunya negara yang bakal menyaksikan kadar sembuh sepenuhnya 100 peratus pada 22 Mei, iaitu lebih awal daripada negara-negara lain di dunia.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber : Mstar/LepatPisang

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*