Dibenarkan balik kampung sehigga 6 Mei depan

Menurut lap0ran portal media Kompas.com, Polis Kebgsaan Indonesia membenarkan penduduk negara republik itu melakukan perjalanan pulang ke kampung bagi sambutan perayaan Hari Raya Aidilfitri.

Bagaimanapun, kebenaran itu tertakluk sehigga 6Mei sahaja. Bermula 7 Mei, semua aktiviti pulang ke kampung tidak lagi dibenarkan bagi mengekag penvlaran wab4k Covid-19.

Sungguhpun begitu,cadangan itu tetap disambut baik oleh Timbalan Pengerusi Pesuruhjaya III Dewan Perw4kilan, Ahmad Sahroni.

Saya rasa sudah cukup bagus untuk memberikan kebenaran itu, selagi mana pemant4uan dilaksanakan supaya indiv1du yang melakukan perj4lanan sentiasa mengamalkan prot0kol kesihat4an,” katanya.

Sahroni yang merupakan ahli politik dari Parti Nasdem menjelaskan kebenaran itu sangat diperlukan bagi mengelakkan orang ramai melakukan perjalanan pulang ke kampung tanpa mengikut peraturan.

“Pada pandangan saya, sekiranya kebenaran itu terus dilarag, ia hanya menimbulkan gelombang orang ramai yang melakukan perjalanan merentas daerah atau negeri tanpa kaw4lan serta menyebabkan pertambahan ke$ pengabaian aspek protokol kesihatan.

“Sebagai contoh, mereka akan menggunakan jalan tertentu untuk pulang ke kampung,” jelasnya.

Sahroni turut memuji tindakan pihak polis yang memaklumkan kebenaran itu lebih awal. Dengan itu, orang ramai akan lebih p3ka dan bersiap sedia merancag dan mengurvskan perjalanan pulang ke kampung.

“Ini bermakna, keadaan ses4k dan pad4t semasa perjalanan itu dapat dikuragkan,” katanya.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber: Utusan Malaysia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*