“Ustazah mengajar, dia mer4yau” – Cucu guna j4ntung bateri sejak b4yi, nenek risau emosinya kini cepat terg4nggu

BERAT mata memandang, berat lagi bahu yang memikul.

Pepatah ini sesuai dengan kisah dikongsikan oleh seorang nenek mengenai cucunya yang mengalami masalah j4ntung berlubang sejak berusia tiga bulan.

Menurut Siti Noraini Husin, 50, cucunya, Putri Tiara Nur Amani Mahadhir, tujuh tahun, yang mengh1dap peny4kit j4ntung terp4ksa bergantung dengan bateri untuk meneruskan hidup.

Bagaimanapun, pembed4han kali kedua, ketika Putri berusia dua tahun mengalami mas4lah apabila wayar bateri dipasang di tempat salah.

“Peny4kit j4ntung berlubang pada cucu saya dikesan ketika dia masih kecil. Doktor beritahu Putri kena gunakan bateri yang dimasukkan dalam perut, masa tu umurnya baru tujuh bulan.

“Selepas dua tahun, Putri terp4ksa jalani pembed4han lagi sekali untuk tukar bateri baharu. Tetapi doktor beritahu masa tu wayar dipasang di tempat salah, jadi kena bed4h sekali lagi untuk tukar wayar.

“Disebabkan pembed4han kali ketiga tu, dia kehilangan lebih kurang dua tahun jangka h4yat sebab sepatutnya bateri tu mampu bertahan selama lapan tahun sembilan bulan,” ujarnya yang senang disapa Nekni.

Jelas Nekni yang membuka tapak semaian di rumah sendiri (nursery), ibu dan bapa Putri berpisah ketika cucunya berusia lapan bulan.

Sejak penc3raian itu, Nekni bersama bapa kandung Putri yang juga anaknya sama-sama menjaga kanak-kanak itu.

Putri dijaga oleh neneknya sejak bayi.

Menurut Nekni yang kini menetap di Puchong, Selangor, walaupun Putri berada dalam keadaan baik tetapi emosinya sedikit terganggu selepas melakukan pembed4han keempat pada 5 September lalu.

“Saya dan anak jaga Putri sampai sekarang. Tapi sekarang cucu saya dah duduk rumah lain dengan ayah dia yang kahwin baharu dua tahun lalu. Kami bergilir menjaga Putri siang dan malam.

“Tapi saya masih tolong uruskan urusan pemeriksaan berkala dia di Hospital Serdang. Cuma lepas lakukan pembed4han yang terakhir ni, emosi Putri agak terg4nggu. Dia mudah mer4juk, m4rah dan jadi lebih sensitif.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)


“Baru-baru ni ustazah ada hubungi minta Putri direhatkan dua minggu. Masa dekat sekolah pun ustazah bimbang terjadi apa-apa dekat dia tanpa sesiapa pantau. Ustazah sibuk mengajar tapi dia pula mer4yau sorang-sorang,” ujar Nekni, bimbang.

Susulan video yang dimuat naik di TikTok itu, ramai warga maya mendoakan kesejahteraan dan kesembuhan cucunya.

Malah, warga maya juga tertarik untuk mengetahui lebih lanjut tentang bateri j4ntung yang digunakan oleh Putri apabila diteliti di ruangan komen.

Nekni membawa cucunya mendapatkan rawatan di hospital.

“Saya tak sangka video tersebut akan menjadi tular sehinggakan ramai yang nak tahu dan ambil berat mengenai cucu saya ni. Saya cuma niat hanya untuk melu4h sahaja.

“Apa-apa pun saya anggap semua yang terjadi ini sebagai takdir dan dvgaan. Saya tidak menyalahkan mana-mana pihak terhadap apa berlaku kepada keluarga saya,” jelas Nekni.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : mstar.com.my

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*