Baru je PM Umum PKPB, Tak Sangka Najib Mula Bersuara

Hari ini Perdana  Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yasin telah buat keputusan untuk mel0nggarkan PKP pada 4hb Mei 2020.

Malaysia berjaya memenuhi enam kriteria yang ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dalam menangani penvlaran COV1ID-19.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata antaranya ialah memperketatkan kawalan sempadan negara untuk mengelakkan kes import pos1tif COVI1D-19.

“Kedua, negara berjaya mengawal pergerakan untuk mengurangkan kadar jangki1tan dalam kalangan rakyat tempatan dan meningkatkan keupayaan fasiliti kesihatan.

“Selain itu keupayaan menjaga golongan beris1ko seperti warga emas, pesak1it yang dir4wat serta orang kurang upaya turut dipertingkatkan, selain melaksanakan amalan normal baharu dalam kehidupan seperti tidak berkumpul, tidak bersalam, penjarakan sosial dan memakai penutup muka,” katanya.

Tambah Muhyiddin, kriteria keenam yang berjaya dipenuhi negara adalah pemerkasaan komuniti untuk menjaga kawasan yang tidak dij4ngkiti seperti zon hijau serta mengamalkan aktiviti normal baharu.

Hari ini Bekas Perdana Menteri, Dato Seri Najib Razak menyuarakan pendapat kurang setuju dengan rancangan ker4jaan Muhyiddin Yasin. Berikut penjelasan Najib:

“Tak perlu gel0joh sangat”-Najib

“Hari ini negara kita rekodkan 69 kes Cov1d baru di mana 12 adalah kes import manakala hanya 39 pesak1t sembvh.

Ini bermakna 57 adalah jangk1itan dalam negara akib4t penvlaran virvs Cov11id yang masih mer3bak dalam masyarakat tempatan.

Angka yang meningkat sejak beberapa hari lalu.

Maka, kita bertanya, apa keperluan untuk beri kelonggaran begitu besar secara serentak bermula Isnin depan walaupun fasa ke-4 PKP ini hanya akan berakhir pada 12 Mei?

Slow and steady. Sektor demi sektor. Secara beransur ansur. Tak perlu gel0joh sangat.

Janganlah sekaligus. Nanti susah nak kawal.

Bila kita buat sekaligus macam ini, ia akan beri risiko kepada khidmat kesihatan dan petugas kesihatan kita. Adakah mereka bersedia jika berlaku kluster baharu secara mendadak dan jumlah yang ramai? Kanada dan Jepun sudahpun berlaku apabila mereka longgarkan lockd0wn, kes j4ngkitan meningkat mendadak.

Dan jikapun nak buka semula, beritahulah awal-awal supaya kita boleh membuat persediaan yang lebih teratur.

Ini hari Jumaat beritahu, hari Isnin depan dah perlu kerja. Pulak tu, hari ini adalah hari kelepasan am. Mahu kelam kabut dibuatnya. Perancangan kena betul kerana ia melib4tkan rakyat.

Apa kata minggu depan bermula 4 Mei dikira sebagai tempoh persediaan untuk membuka sahaja?

Sebagai contoh, pengusaha restoran boleh aturkan meja, beli sanitizer, buat signboard peringatan SOP jarak diri, buat jadual kerja untuk pekerja. Sediakan kertas untuk catat nama pelanggan dan nombor telefon. Beli stok. Lukis garisan untuk tempat beratur.

Selepas itu, 11 Mei baru restoran boleh dibuka untuk pelanggan duduk makan?

Gunakan tempoh satu minggu ini juga untuk ajar Rakyat bagaimana nak amalkan SOP social distancing dan menyesuaikan diri semasa di tempat-tempat umum. Bagaimana nak makan berasingan dalam restoran. Bagaimana nak beratur semasa membayar kat kaunter atau naik bas. Cara untuk duduk dalam pengangkutan awam. Kenapa perlunya pelanggan memberi nama, alamat dan nombor telefon untuk tujuan contact tracing.

Perlu dilakukan secara beransur-ansur dan bukan secara mendadak seperti ini” tulis Najib di Facebook beliau

Enam jam dimuat naik, posting Najib mendapat 59K reaksi dari netizan, 9.1K komen dan 16K perkongsian

Najib juga menimbulkan persoalan mengenai tahap pemahaman rakyat Malaysia untuk menjalani satu kehidupan kebiasanan yang baru

“Adakah semua warga Malaysia bersedia dan faham dengan apa yang wajib diamalkan untuk kehidupan kebiasaan baru pasca PKP terutama di tempat awam?

Saluran rasmi kerajaan perlu beri lebih pendidikan, maklumat dan satu tempoh yang munasabah supaya semua Rakyat sedia sesuaikan diri dan faham peranan masing-masing.”

Berikut reaksi netizan

“Waktu paling sesuai adalah lepas raya. Kerana tempoh masa yang tinggal ini dijadikan persediaan kerajaan mahupun pihak majikan menyediakan kemudahan dan SOP langkah penyediaan bg covi1d ini. Jika kerajaan terburu-buru untuk membuka semula Sekatan PKP ini, maka sia-sia lah usaha KKM khususnya frontliner serta agensi keselamatan yg bertungkus lumus dalam berusaha mengekang gejala dan wab4k bg memastikan rantaian cov1id diputuskan.”

“Alhamdulillah Syukur dgn apa yg ada. Terima kasih buat yg bertugas walaupun dimana berada. Kami sentiasa berdoa agar kalian dilindungi dan Teruskan azan dirumah masing disetiap Waktu solat.”

“DSN, sgt merisaukan dgn kelonggaran yg diberikan. Dan KKM perlu perincikan sebab2 terjadi peningkatan kejadian kes2 baru, terutama warga asing, adakah mereka tidak patuh PKP, dan tindakan sewajarnya dan penguatkuasaan perlu di laksana segera”

“Betul dan terbaik. Minta PM pertimbangkan kelulusan yg dibuat. Kalau sesuatu terjadi PKP yang sudah buat dekat 2 bulan tu buang masa saja. Semua kena start balik. Kasihan kpd front liners dan juga kami terpaksa mengharungi tempoh PKP baru yg tidak tahu kesudahan”

“Setuju sangat dato.. Risau sangat.. Ahli keluarga ada 2 orang frontliner tmasok Husband. Mereka berjauhan dari keluarga.. Duit boleh cari nyawa xda ganti.. Sy dgn anak2 bsyukur biarpun Laok telur dgn kicap.. Smlm berbuka Laok 1jnis je.. Asalkan dpt mengalas perut.. Alhamdulillah. Anak sy ada 4org semua Msh kecik.. Biarpun ada pendapatan tetap sy masih bjimat. Mkan alakadar.. Sy amalkan menabun”

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Sumber: FB Najib Razak/M.B

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*