“Saya tak mau menyes4l” – Berhenti kerja di KL, balik kampung demi jaga ibu lvmpuh… anak yakin pasti ada ganjaran

APABILA membabitkan orang tua, perumpamaan ‘seorang ibu boleh menjaga 10 anaknya tetapi belum tentu 10 anaknya mampu menjaga seorang ibu’ pasti akan dititipkan.

Malahan, ia seakan dinormalisasikan dalam masyarakat hari ini disebabkan tuntutan kerja dan sebagainya.

Bagaimanapun, keluarga Rashidah Razali mempamerkan sisi berbeza apabila mereka adik beradik mengambil tanggungjawab dan saling bergilir menjaga ibu yang terlantar s4kit (bedridden).

Menurut wanita berusia 30 tahun itu, iparnya juga turut membantu menjaga ibu yang uzvr selain mereka 11 beradik.

Bercerita kepada mStar, anak kelapan itu memberitahu, ibunya mengalami str0k sejak Jun tahun lepas dan lumpvh sebelah kanan badan.

Sharifah pernah bekerja di bahagian sukan di Kuala Lumpur.

Rashidah sedaya upaya membahagikan masa antara kerjaya dan tanggungjawab sebagai anak.

“Sejak itu urusan berkaitan diri ibu dijalankan oleh adik beradik. Sama ada mengangkat ke tandas, mandikan dan membantu ibu solat.

“Sekarang ibu bedridden dan keadaan ini masih baru lagi iaitu pada Jun. Ia disebabkan paras oksigen dalam badan ibu menurun selain terdapat j4ngkitan kvman pada paru-paru sehingga terp4ksa dikejarkan ke wad kecem4san.

“Jururawat tidak galakkan kami adik beradik urus ibu seperti sediakala iaitu angkat masuk bilik mandi seperti sebelumnya.

“Jururawat sarankan semua urusan ibu dilakukan di atas katil dan mereka terus ajar teknik untuk menguruskan ibu bedridden serta memberi tips lain sebagai panduan,” katanya memulakan bicara.

Menurut anak jati Kuala Berang Terengganu itu lagi, dia mula menjaga ibu sejak kerajaan mewujudkan skim bekerja dari rumah (BDR) semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 2021.

Bagaimanapun selepas BDR ditamatkan, dia perlu berulang alik ke Kuala Terengganu dari Kuala Lumpur.

Kini Sharifah menjadi salah seorang leader Shakelee.

Kini Rashidah menjadi salah seorang leader jenama rangkaian produk kesihatan dan kecantikan.

Ekoran itu, dia mengambil keputusan untuk berhenti kerja dan pulang ke kampung.

“Bermula dari situ saya melakukan kerja sendiri dan Alhamdulillah suami menyokong setiap tindakan yang diambil. Saya juga berpeluang menjaga ibu secara bergilir dengan adik beradik yang lain,” lu4hnya.

Rashidah yang kini bekerja sebagai ahli fisioterapi di samping terlibat dalam perniagaan rangkaian produk kesihatan dan kecantikan berkata, dia sedikit pun tidak berasa lelah atau terbeb4n sepanjang tempoh mengurus dan menjaga ibu yang terlantar s4kit.

“Alhamdulillah kesukaran jaga ibu bagi saya tiada, memandangkan ibu bukanlah pes4kit yang panas b4ran.

“Disebabkan background pekerjaan saya sebelum ini banyak berkecimpung dengan keced3raan dan atlet, ia membuatkan saya terbiasa dengan pengurusan pes4kit.

Ketika ibu belum diserang strok dan lumpuh sebelah badan.

Ketika ibu belum diserang strok dan lumpuh sebelah badan.

“Cuma bezanya teknik urus bedridden… tetapi ia mudah dilakukan selepas diajar jururawat hospital ketika ibu warded,” jelasnya yang mendirikan rumah tangga pada Disember 2021.

Bercerita lanjut, dia turut menzahirkan rasa syukur kerana keperluan ibu dapat dijaga dengan baik.

“Alhamdulillah saya dan adik beradik serta ipar bergilir urus ibu. Sesi saya jaga rutin ibu adalah pada waktu siang iaitu pagi memandangkan selepas Zohor saya perlu bekerja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)


“Jadi selepas waktu itu, adik beradik mahupun ipar yang akan ambil alih,” tambahnya.

Dalam pada itu, Rashidah turut menyatakan bahawa kekuatannya hadir saat melihat wajah ibu walaupun kadang kala penat.

“Mengelvh terbeban tu tiada sebab saya bergilir dengan adik beradik. Penat pasti ada dan itu perkara biasa dalam uruskan orang s4kit.

Keadaan ibu Rashidah semasa masih sihat.

Keadaan ibu Rashidah semasa masih sihat.

“Cuma satu saja saya pasak dalam hati… pasti ada ganjaran bagi orang yang menyantuni ibu bapa.

“Tambahan pula ibu bapa cuma satu dan pergi mereka tak ada ganti. Jadi sementara ibu masih ada saya akan berbakti sebaik mungkin sebelum terlambat atau menyes4l di kemudian hari.

“Saya nak elakkan perkara-perkara seperti itu. Oleh itu apabila ada peluang saya akan buat dan berikan yang terbaik,” lu4hnya lagi.

Mengulas tentang video yang dimuat naik di TikTok, ujarnya ia bertujuan untuk menonjolkan tindakan yang baik agar dapat menjadi contoh kepada anak-anak dan masyarakat yang lain.

Tambahnya lagi, menjaga ibu bukanlah perkara yang membebankan jika seseorang itu tidak ‘berkira’ dan mempunyai sikap bertolak ansur.

Sehingga kini video perkongsiannya itu ditonton lebih 1.1 juta pelayar selepas dimuat naik.

Komen netizen:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*