Disuruh pilih kostum lain, anak berkeras mahu tonjol kerjaya bapa di sekolah… hargai ayah susah payah bagi makan, tempat tinggal

SEMPENA sambutan Hari Kanak-Kanak Sedunia baru-baru ini, banyak sekolah memeriahkannya dengan pelbagai cara termasuklah menetapkan tema kerjaya.

Ibu bapa dan para pelajar mengambil peluang ini menonjolkan bakat memperagakan pakaian bersesuaian mengikut cita-cita dan masing-masing.

Namun, berbeza kisahnya seorang bapa, Mohd Anuar yang dikongsi di laman sosial, apabila anak perempuannya menjadikan kerjayanya sebagai tema kerjaya pilihan.

Walaupun disuruh oleh bapanya untuk memilih pakaian seragam atau uniform lain, anaknya, Auni tetap berkeras mahu menyarungkan ‘pakaian seragam’ bapanya untuk diperagakan.

“Hari kanak-kanak sedunia. Tema kerjaya.

“Aku suruh dia cari baju lain, dia pilih baju kerjaya ayah juga,” menurutnya menerusi keterangan video yang dimuat naik di TikTok.

Jika diteliti pada ‘kostum kerjaya’ yang dipakai, bapanya merupakan kakitangan di sebuah majlis perbandaran di Perak.

Bangga dengan kerjaya bapa sendiri, Auni menjelaskan bahawa pekerjaan yang dilakukan bapanya itu membesarkannya dengan baik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mStar (@mstaronlineofficial)


Penghargaan yang ditonjolkan Auni di sekolah menyentuh hati Anuar, dengan berkongsi beberapa foto anaknya yang lengkap berpakaian sama seperti dirinya ketika bertugas.

“Alahai anak… dia kata ayah kerja ni pun bagi kami makan (dan) tempat tinggal,” ujarnya lagi.

Video yang dikongsikan oleh Anuar di TikTok meraih lebih 370,000 tontonan.

Auni (kanan) bersama kawan-kawan sempena Hari Kanak-Kanak Sedunia.

Dengan jumlah tontonan lebih 340,000 setelah disiarkan, didapati pelbagai reaksi di ruangan komen yang turut terharu dengan Auni.

She is very proud of you bang. No matter what job you are doing. Sorry kena tulis English kalau tak air m4ta jantan turun.

“Contoh anak yang dibesarkan oleh ibu bapa budiman berjaya mendidik keperibadian mulia dalam diri anak. Tahniah!

Komen netizen di TikTok.

“Anak solehah. Dia bangga bang! Dia bangga ada ibu dan ayah yang bertanggungjawab dan sayangkan dia. Tahniah anakanda.

“Dia faham walau apapun pekerjaan jangan pandang rendah. Masih halal yang kita makan dari setiap wang ringgitnya,” komen beberapa netizen.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : mstar.com.my

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*