Ebit jumpa Mikhael, ketulusan kasih sayang ibu dan anak berlainan agama buat ramai tersentuh

BARU-baru ini SinarPlus berkongsi tentang lelaki mualaf, Muhammad Mikhael Sathayah dan ibunya. Ketulusan kasih sayang dan akrab hubungan antara dua beranak itu biarpun berlainan agama menyentuh hati ramai.

Aktivis masyarakat, Ebit Lew yang terkenal dengan keprihatinannya mengambil peluang bertemu mata dengan saudara baru itu.

“Terharu sebak masa dengar kisah muka gengster tentang kasih sayangnya bersama ibunya walau setelah anaknya masuk Islam.

“Kebaikan ibunya. Muka gengster anak mak. Sentiasa menjaga ibunya. Betapa ibunya menyayanginya,” titip Ebit.

Ebit yang menghadiahkan sehelai jubah dan selendang kepada Muhammd Mikhael mengagumi kasih sayang ibu lelaki itu.

“Dekat Ramadan ni makin kuat rindu mak ayah. Buat yang masih ada mak ayah hargai dan sayangilah mereka. Doakan yang sudah pergi .

“Tadi maknya kata pada saya, ustaz jangan sedih saya macam mak ustaz. Sedih pula rasanya. Rindunya arwah mak ayah,” titipnya.

Menurutnya, Muhammad Mikhael terharu dengan pertemuan itu.

“Berulang kali (Muhammad Mikhael) cakap saya pend0sa dapat jumpa ustaz. Saya pun orang biasa dan berd0sa. Kita sama-sama perbaiki diri dan doa dapat reda ALLAH,” kongsinya.


Penghijrahan tidak menghalang hubungan kekeluargaan. Warganet terharu dan memuji tindakan Muhammad Mikhael yang terus rapat dengan ibunya biarpun sudah memeluk Islam.

– “Inilah Islam, menyantuni dan mendekati dengan penuh rahmat, Islam itu sejahtera, janganlah takut kepada Islam, agama kami tak ajar keganasan.”

– “Ramai yang bukan Islam yang dah jatuh cinta pada keindahan ajaran Islam, takut nak masuk Islam sebab takut kehilangan keluarga. Dalam Islam, ibu bapa walaupun sudah berbeza agama, martabat mereka tetap tinggi. Islam menyuruh kita untuk sentiasa melayani ibu bapa kita sebaik-baiknya. Tidak ada beza pun.”

– “Indahnya bumi bila ramai berdakwah dengan kasih sayang.”

– “Inilah yang dikatakan hidayah itu milik ALLAH, DIA akan berikan petunjuk hidayah kepada sesiapa sahaja yang DIA inginkan.”

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : sinarplus.sinarharian.com.my

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*