Aktivis Men4ngis Lawat Rumah Paling Miskin Tapi Buktikan Kemiskinan Bukan Alasan Jadi Peng0tor

Siapa sangka rumah kayu usang ini mampu mengubah tanggapan anda terhadap kehidupan keluarga miskin yang menetap di rumah ini.

Walau hanya sebuah bilik kecil yang berdindingkan papan, tetapi keadaannya begitu kemas dan teratur serta dihias cantik menggunakan dekorasi sedondon warna merah jambu.

“Rumah paling miskin saya lawati dan buat saya menangis,” kata aktivis masyarakat, Syed Azmi Alhabshi menerusi hantaran di Facebook menunjukkan betapa dia terpesona dengan keadaan bilik kecil itu.

Berkongsi pengalaman, Syed Azmi berkata, perkara itu menarik perhatiannya ketika melakukan lawatan ke rumah-rumah asnaf di Kelantan, baru-baru ini, mewakili badan bukan kerajaan (NGO), Persatuan Untuk Anak Kita (PUAK Payong).

“Setiap kali saya melawat rumah asnaf, fokus kami adalah kebajikan kanak-kanak. Jadi, bilik tidur kanak-kanak adalah salah satu keutamaan kami terutamanya tempat mereka belajar dalam rumah.

“Dalam banyak-banyak rumah, bilik ini memang mencuri perhatian saya,” katanya kepada mStar.

Mengulas lanjut, Syed Azmi berkata, rumah itu dihuni oleh pasangan suami isteri bersama tiga anak perempuan mereka.

Menurutnya, si suami mencari rezeki sebagai pemandu lori dan isteri merupakan suri rumah.

“Gaji, upah tak menentu. Ada tiga anak perempuan yang semuanya masih bersekolah. Memang keluarga ni cukup makan dan sekolah saja.

“Keluarga ini tak ada hutang atau pinjam mana-mana. Makan sekadar apa yang perlu tapi tak adalah sampai ada hari yang tak makan langsung. Cuma tak mewah,” katanya.

Mengenai kesusahan keluarga ini, kata Syed Azmi, mereka perlu membeli air untuk minum dan rumah sering dimasuki air setiap kali banjir berlaku.

FB

“Kenapa saya cakap keluarga ini paling susah? Sebab mereka ada air perigi tapi berbau dan tidak sesuai untuk diminum.

“Tingkat bawah sentiasa dilanda banjir. Mak ayah duduk di tingkat bawah yang tak ada apa-apa perabot. Semua dindingnya comot, kesan banjir setiap tahun,” ujarnya.

Syed Azmi berkata, rumah keluarga itu mempunyai loteng yang dibuat pembahagi hanya untuk tiga anak perempuan mereka duduk dan belajar.

“Lampu pun mereka tarik dari bawah ke atas dan waktu malam je pasang.

“Nampak sangat keluarga ni mengutamakan persekolahan dan kebersihan. Tak perlu diperkatakan dengan kata kata, tengok rumah pun dah tahu,” katanya.

Walaupun baru darjah dua, kata Syed Azmi anak bongsu pasangan itu menghias biliknya sendiri dengan cantik.

“Dalam 10 rumah yang saya pergi, ini yang paling miskin tapi ramai tak nampak miskin itu sebab nak bandingkan dengan rumah-rumah lain yang mereka lihat.

“Mak dia cerita anak bongsunya memang kreatif dan cuba berjimat-cermat untuk menghias bilik selain disediakan oleh keluarganya,” katanya.

Syed Azmi berkongsi mengenai bilik kanak-kanak berusia lapan tahun yang cantik dan kemas itu kerana mahu menunjukkan bahawa kemiskinan bukan bermakna sesebuah rumah itu perlu nampak kotor dan daif.

Malah kata Syed Azmi, dia mendapati banyak rumah yang tidak daif meskipun penghuninya sekeluarga menjalani kehidupan yang serba kekurangan dan mengalami kekangan kewangan.

Sumber: mStar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber :https://b.cari.com.my/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*