Ustaz Don Tak T1pu Hadis, Video Pendek Punca S4lah Faham..Sudah Tunjuk Bukti Kepada Pihak Autoriti

Pendakwah bebas Ustaz Don Daniyal tampil mempertahankan diri selepas khidmatnya sebagai pengacara program Salam Baitullah yang bersiaran di Radio Televisyen Malaysia (RTM) ditamatkan serta merta.

Menafikan dia menyebut hadis palsu dalam topik siaran berkenaan, Don atau Don Daniyal Don Biyajid, 40, mendakwa stesen tersebut hanya mendengar pendapat melalui satu pihak sahaja.

“Mereka hanya mendengar pada satu pihak sahaja dan mereka beri reaksi berdasarkan pihak sana sahaja. Sedangkan saya dah berjumpa dengan pihak autoriti, mestilah saya berpegang dengan apa yang mereka pesan.

“Saya tidak sebut saya memetik hadis tapi saya menyebut saya memetik kitab yang ditulis oleh Imam An Nawawi Al Bunyan’i berjudul Tanqihul Qaul Al Hadith Syadah Lubab Al Hadith.

“Beliau juga merupakan orang Melayu (Nusantara) yang menjadi Imam Masjidil Haram. Mana mungkin imam ini menulis perkara yang salah dan kalau saya memetik kitab itu maksudnya iman itu juga melakukan kesilapan. Malah iman ini juga dimakamkan perkuburan Ma’la” Katanya.

Don menjelaskan perkara semasa sidang media tergempar menjawab kontroversi ini di Smoked Kingdom, Putrajaya pada malam jumaat.

Dalam pada itu, Don berkata dia tetap berfikiran positif dengan menganggap apa yang berlaku ini merupakan salah faham kerana perbezaan ideologi.

Tambah pendakwah itu, ramai pihak mengecam dirinya hanya kerana video pendek yang tular dan tidak melihat keseluruhan perbincangan.

“Mungkin wujud salah faham. Perbincangan pada hari ini mempunyai perbezaan cara berfikir.

“Sebab itu ia menjadi kenyataan manipulasi dan spekulasi yang teruk sebab video yang viral hanya sekerat tak tonton sejam setengah rancangan berkenaan.

“Sebelum tamat rancangan, saya siap minta maaf jika ada salah silap,” ujarnya.

Pada khamis, nama Don kembali hangat apabila dia bercerita mengenai manfaat memandang wajah guru lebih baik berbanding bersedekah 1,000 ekor kuda di jalan Allah.

Kenyataan tersebut dikatakan tidak merujuk kitab-kitab sahih ahli agama selain menimbul percanggahan pendapat.

Sebelum ini, Don juga pernah direhatkan selama satu minggu daripada rancangan tersebut selepas mengupas tentang isu kekasih pertama Nabi Muhammad SAW yang juga dianggap tanpa sokongan dalil sah.

Bagaimanapun selepas sehari dibenarkan bersiaran, timbul pula kontrobersi terbaharu sehingga menyebabkan tugasnya ditamatkan serta-merta.

Sumber: Mstar

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*