Kehadiran lelaki berkopiah putih di apartment Zayn Rayyan tarik perhatian, netizen dakwa ‘bahasa badan’ nampak mencurig4kan

KEHADIRANseorang lelaki berkopiah mengagihkan makanan dan minuman kepada petugas media di Apartment Idaman, Damansara Damai pada tengah hari Isnin mencuri perhatian netizen.

Lelaki yang memakai kemeja-T berwarna hijau itu menyerahkan 10 bungkus nasi lemak serta teh o ais kepada petugas media yang hadir membuat liputan kes bunuh kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin.

Video ketika lelaki itu mengagihkan makanan turut tular sehingga dia menerima pelbagai komen, termasuklah yang mengaitkannya dengan kes bunuh Zayn Rayyan yang berlaku pada 6 Disember tahun lalu.

“Cara dia tunjuk isyarat tangan tu macam ada sesuatu. Cara dia toleh kali kedua tu pun mencurigakan.

Selain tugas hakiki dalam bidang pembinaan, Azmi dan isterinya juga mengusahakan tadika dan taska di Damansara Damai.

“Siasat abang ni, dari mana dia beli makanan tu? Kenapa aku rasa dia ni macam takut-takut?

“Niat nak bersedekah pun dikata sesuatu. Risau pula orang lain nak bersedekah dekat pengamal media yang berpanas buat liputan kes.

“Aku ni banyak tengok movie, sampai orang hulur sumbangan pun aku syak yang bukan-bukan,” tulis beberapa netizen membuat spekulasi.

Hanya mahu dikenali sebagai Azmi, 50, penyelia tapak pembinaan itu berkata dia sedar dengan komen berunsur tuduhan yang dibuat segelintir netizen, namun menganggapnya sebagai gurauan sahaja.

“Tadi saya tengok siaran langsung (live) liputan kes itu, ada media sebut mereka belum makan. Jadi saya terus tapau makanan dan minuman, saya hantar dengan motor ke apartment tu.

Komen yang diterima Azmi di media sosial selepas dia mengagihkan makanan kepada media yang membuat liputan kes bunuh Zayn Rayyan.

“Selepas kisah saya agih makanan tular, saya ada perasan juga komen-komen netizen. Saya gelak saja, tak ambil hati pun. Saya tak marah sebab faham netizen mana-mana negara pun macam tu.

“Lagi pun saya ni duduk di taman perumahan bersebelahan apartment Zayn Rayyan. Tadi saya cuma kesiankan media. Mereka nak lari daripada tugas pun payah, takut terlepas berita. Sebab tu saya agih makanan,” ujarnya.

Azmi bagaimanapun turut berpesan kepada orang ramai agar tidak terlalu galak dalam menulis komen di media sosial, bimbang ia mengganggu siasatan polis yang sedang dijalankan.

Saya tengok siaran langsung liputan kes itu, ada media sebut mereka belum makan… saya terus tapau makanan dan minuman.

AZMI

KONTRAKTOR BINAAN

Kata Azmi lagi, sesiapa pun pelakunya, dia berharap pembunuh Zayn Rayyan akan ditangkap segera dan diberikan hukuman sekeras-kerasnya.

“Sebagai manusia, kita tak terlepas nak ‘membawang’ sana-sini. Saya nasihatkan rakyat Malaysia supaya biarkan polis buat siasatan.

“Kita jangan memandai-mandai benda yang bukan kepakaran kita. Kita terima apa saja keputusan. Siapa pun pelaku, semoga dia dibawa ke muka pengadilan,” ujarnya.

Menurut Azmi yang bertugas di Taiping, Perak, dia dan isterinya turut mengusahakan taska dan tadika di Damansara Damai, menyebabkan dirinya begitu terkesan akan kes pembunuhan kejam Zayn Rayyan.

Zayn Rayyan mati dibunuh pada 6 Disember tahun lalu.

“Kerja hakiki saya ialah dalam bidang pembinaan. Tapi saya dan isteri juga buat bisnes taska dan tadika sejak tahun 2003. Taska di Taman Desa Riang, manakala tadika dekat Apartment Saujana, sebelah Apartment Idaman.

“Jadi apabila berlaku kes Zayn Rayyan, saya sangat tersentuh sebab kita selalu uruskan kanak-kanak. Waktu kes itu, saya berada di Taiping. Tapi saya minta kawan-kawan yang ada di Damansara Damai untuk tolong cari juga,” ujarnya.

Terdahulu pada pag Isnin, ibu Zayn Rayyan iaitu Ismanira Abdul Manaf, 29, dibawa ke kediaman di Blok R Apartment Idaman untuk melakonkan semula aksi kejadian.

Ismanira dan suaminya kini direman bagi siasatan kes bunuh anak mereka mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan selepas ditahan di sekitar Puncak Alam, 31 Mei lalu.

Pada 6 Disember tahun lalu, Zayn Rayyan ditemukan meninggal dunia di anak sungai, berhampiran kawasan Apartment Idaman, Damansara Damai, kira-kira 10 malam.

Sumber:Mstar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*