“Macam mana jualan tak jadi mahal” – Harga Tapak Bazar Aidilfitri Di Senawang Didakwa Cecah Sehingga RM17,000?

Setiap tahun apabila tibanya musim bazar Ramadan, pasti timbul isu harga tapak sewaan dijual pada harga ‘cekik darah’ kepada para peniaga.

Baru-baru ini, ramai terkejut melihat satu hantaran tular yang mendedahkan tapak khemah yang disewakan kepada para peniaga yang mahu membuka gerai di Dataran Senawang mencecah sehingga RM17,000.

Difahamkan harga biasa yang ditawarkan oleh Majlis Bandaraya Seremban (MBS) adalah sekitar RM2,000 hingga RM3,500.

Namun, harga baharu yang mencecah RM17,000 tersebut telah ditetapkan untuk tapak khemah yang diletakkan di bahagian hadapan.

 

Menurut sumber, peniaga yang berminat perlu membuat bayaran pendahuluan sebanyak 50 peratus daripada harga tersebut manakala baki 50 peratus lagi perlu diselesaikan pada Ramadan pertama.

Jika peniaga membatalkan atau tidak membuat bayaran penuh tempahan seperti tarikh ditetapkan, wang deposit mereka tidak dikembalikan.

Datuk Bandar terkejut harga sewaan tapak khemah

Memetik Sinar Harian, Datuk Bandar MBS, Datuk Masri Razali nyata terkejut dengan harga sewaan tapak khemah berkenaan yang disifatkan tidak munasabah.

Difahamkan, ada tiga penganjur yang dilantik di bazar Aidilfitri Dataran Senawang yang diberi mengikut zon.

“Yang saya difahamkan harga mengikut saiz khemah antara RM2,000 hingga RM3,500, tapi harga sampai RM17,000 ini memang tak sepatutnya,” katanya.

Justeru, beliau tidak menolak kemungkinan harga itu ditawarkan oleh pihak ketiga yang cuba mengaut keuntungan dengan cara mudah memandangkan tapak khemah di situ yang sentiasa mendapat permintaan ramai.

Harap pihak berkuasa pantau sikap segelintir pihak yang cuba mengambil kesempatan kepada para peniaga yang sedang mencari rezeki di bulan Ramadan.

Sumber: Sinar Harian

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Catatan Terakhir

Sumber : Lobak Merah

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*